Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo XC60 facelift 2014Volvo XC60 facelift 2014Volvo XC60 facelift 2014
Volvo XC60 facelift 2014 Foto: CarPix

Volvo XC60 facelift visar upp sig

Volvo har ett tajt schema i år med många nyheter på gång. En av alla dessa är XC60 som ansiktslyfts för att dels locka en ny skara köpare, dels för att rättas in i ledet vad gäller Volvos senaste designfilosofi.

I går kunde vi visa er de första bilderna på Volvo S60 facelift. I dag kan vi visa er motsvarande bilder på XC60 facelift. Det handlar dock inte om en första uppsättning eftersom bilder redan florerat i Kina och avslöjat flera av nyheterna.

 Trots maskeringen kan vi tydligt se att XC60 får nya strålkastare som saknar de inre, fristående positionsljusen som på dagens version är placerade alldeles intill grillen. Volvo vill alltså tydligt visa att Steve Mattin inte längre är designchef hos dem, utan vill knyta an till den uppsyn man introducerade i samband med V40 förra året. Positionsljusen flyttar i stället ned till stötfångaren, ungefär som på V40.

 Något som inte syns lika tydligt i fronten är grillen. Däremot vet vi sedan tidigare att den är större och bredare än dagens. Stötfångarens nedre del blir som på V40 rakt av, mer eller mindre.

 Huven får också ny utformning med ett veck som löper på båda sidor och i framkant, lite enligt det Volvo visade upp på konceptbilarna You och Universe.

 Övriga nyheter på utsidan av XC60 är svårare att ta på studs. Sidobackspeglarna har något ny utformning med avsmalnade integrerade blinkers. Baktill kan vi se nya, mer integrerade ändrör samt en kromlist som löper horisontellt ovanför registreringsskylten. Dock är den tejpad på bilen på bilderna.

 Interiört kan vi räkna med justeringar i materialutföranden men också ett helt nytt kluster för mätartavlorna. Borta är de två stora mätartavlorna sida vid sida. I stället blir layouten som på V40, nämligen en större tavla i mitten och kringliggande information utanför dess rundel. Om XC60 kommer att kunna erbjuda samma digitala alternativ som V40 återstår att se. En analog version blir det i alla fall.

 Volvo XC60 facelift har premiär i Genève i mars. Försäljningsstart strax därefter.