Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070927-vw-scirocco070927-vw-scirocco070927-vw-scirocco
070927-vw-scirocco

VW Scirocco i full karriär på Ringen

Klassiska Volkswagen Scirocco gör snart comeback. Hittills har vi bara kunnat visa bilder med bilen väl kamouflerad på tester i USA. Nu finns det mer avslöjande bilder och fakta.

På Parissalongen förra året visade Volkswagen upp sin konceptbil Iroc som till stor del visar hur kommande Scirocco ser ut. Nu kommer de första bilderna på Scirocco när den är på väg från högfartstester på en annan klassiker – Nürburgring.

Precis som på Scirocco från 1970-talet kommer nya versionen att andas en hel del sport. Låg och bred profil tillsammans med kraftfulla bensin- och dieselmotorer. På bensinsidan blir instegsmotorn den kompressor- och turbomatade 1,4-litersfyran med 170 hästkrafter. Motorn från Golf GTI hittar också till Scirocco – 200 hästkrafter stark gör den till toppversion, åtminstone till en början. GTI-motorn kommer lite längre fram i tiden antagligen att trimmas upp till minst 230 hästkrafter. Förhoppningsvis planeras även en R-version med ännu mer kraft och fyrhjulsdrift.

På dieselsidan kommer bland annat en kraftfull tvåliters common-rail som levererar 170 hästkrafter.

Interiört kommer Scirocco att dela stora bitar av cabrioleten Eos utseende. Båda modellerna kommer för övrigt att tillverkas parallellt i samma fabrik.

När bilen finns att köpa är ännu okänt, men mot slutet av 2008 är antagligen inte helt fel gissat. Enligt uppgifter på Internet kommer instegsmodellen då att kosta knappt 230 000 kronor i Tyskland. Bilen kommer med största sannolikhet att visas upp för första gången på Genèvesalongen nästa vår.