Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090512-vw-scirocco-r20t090512-vw-scirocco-r20t090512-vw-scirocco-r20t
090512-vw-scirocco-r20t

VW Scirocco R20 gör Golf sällskap

Dagsfärska bilder tagna strax utanför Nürburgring avslöjar att Volkswagen fintrimmar det sista inför presentationen av värstingen Scirocco R20 om knappt tio dagar. Minst 270 hästkrafter gör den till en farlig konkurrent till nya Ford Focus RS.

Nyligen har Ford lanserat RS-versionen av storsäljaren Focus. Med 305 hästkrafter och 440 newtonmeter är det få konkurrenter som har något att sätta emot. Det tänker Volkswagen dock inte finna sig i och släpper därför två heta versioner av nya Golf och nya Scirocco, där sistnämnda i dag har fångats på bild precis utanför Nürburgrings berömda asfalt.

Volkswagen Scirocco R20, som den antagligen döps till (eventuellt kan det bli R20T), ska presenteras parallellt med Golf R20 den 21 maj då årets 24-timmars på Nürburgring invigs.

Men redan nu kan vi visa bilder på bilen som helt omaskerad dök upp framför kameralinsen iförd en massa racedekaler för att få oss att tro att det handlar om en tävlingsbil. Det som avslöjar att det inte är en tävlings-Scirocco är avsaknaden av störtbur och att baksätet finns kvar och är intakt.

Granskar vi bilen ser vi diverse skillnader jämfört med en standard-Scirocco. De tydligaste förändringarna har fronten fått där grillen är aningen modifierad, spoilern har blivit lite grövre med större luftinsläpp och att dimljusen samt de vanliga blinkersen har fått stryka på foten. Blinkersen har i stället flyttat upp och in i strålkastarna. Bak på bilen ser takvingen ut att ha vuxit en centimeter eller två samtidigt som bilen berikats med en iögonfallande diffusor. På var sin sida om denna har två kromade ändrör placerats.

Under huven sitter en fyrcylindrig direktinsprutad turbomotor på 2,0 liter. Precis som i Golf R20 kommer den att leverera 270 hästkrafter – minst – för det ryktas om att effekten kan uppgå till hela 300 hk. Om det blir så kan nya upphaussade Ford Focus RS få det hett om öronen.

Uppdatering: Scirocco R heter modellen

Enligt våra källor som har sett den färdiga bilen heter denna busbil enbart Scirocco R baserat på emblemen i grillen och på bakluckan. I stycket ovan nämnde vi att de främre blinkersen flyttat upp i strålkastarna. Det stämmer, men där blinkersen i vanliga fall sitter, ovanför övre ribban i yttre luftinsläppen, har VW i stället placerat LED-ljus på ungefär samma sätt som på Passat R36. På bilen som nu testas på Nürburgring har man låtit tejpa över LED-ljusen. Titta på de två nya bilderna nedan (de två första i bildspelet) så ser du var LED-ljusen sitter.

Om de nya uppgifterna stämmer bör Golf-versionen också få tillägger R i stället för R20 eller R20T.

Läs mer

Test och provkörningar