Biltåg Foto: Mikael Stjerna

Biltåg genom Europa snart ett minne blott

En populär resform vid bilande ut i Europa är de tyska biltågen som sparar både bil och lekamen under många mil. Men nu är det slut på eran med biltåg då transportsättet läggs ned 2017.

Att ta tåget genom Europa på bilsemestern är ingen ny företeelse. Transportsättet har funnits i över 80 år. Teknikens Världs Mikael Stjerna är en förespråkare av just biltåget, eller Autozug som det heter på tyska, då man sparar en semesterdag samtidigt som man kommer utvilad till sitt semestermål, vanligtvis Italien. Kör på tåget gör man oftast i Hamburg eller ibland i Berlin.

Men nu är en era på väg att gå i graven då Deutsche Bahn inte ser någon lönsamhet i transportsättet samtidigt som de mer än 40 år gamla tågen ska pensioneras. Sista säsongen för biltågen är 2016, så från och med 2017 får bilandet i Europa bli utan tågets hjälp.

Dock har Deutsche Bahn en eventuell framtida lösning för de som vill slippa många mils körning. De ser framför sig hur semesterfirares bilar transporteras med lastbil i stället för med tåg samtidigt som människorna åker snabbtåg. Nackdelen med detta är att semesterfirarna når sitt resmål långt före bilen hinner fram, plus att det blir väldigt många lastbilar för att ersätta tågens kapacitet. Och Autobahn är ju redan ett virrvarr av lastbilar.