”Biltjuv” avslöjade nya Volvo S90

Volvo hade inte tänkt visa nya S90 förrän på bilsalongen i Detroit i januari, men en ”biltjuv” såg till att världen fick ta del av formerna på den nya fyrdörrarssedanen flera månader i förväg.

Knappast någon kan ha missat avslöjandet av Volvo S90 i form av en modellbil. I slutet av augusti publicerade vi första bilderna på S90 i skala 1:43 och för bara några dagar sedan dök det upp nya bilder på den lilla bilen som denna gång också visade upp insidan.

För Dagens Industri berättar Volvos marknadschef Alain Visser hur det gick till när S90 avslöjades mer än fyra månader i förväg, långt innan den officiella avtäckningen i Detroit i januari.

– Vår leverantör gjorde 2 000 bilar och en anställd stal tjugo bilar och lade ut dem på nätet, tydligen utan att förstå att det var en ännu inte lanserad modell. Men vi blev glatt överraskade av reaktionen. Vi såg rubriker som ”Audi A7-dödaren från Volvo”. Vi borde kanske ha tänkt på det där knepet själva hahaha, säger han till di.se.

Av de 20 bilar som stals ska Volvo nu ha köpt 18. Två är fortfarande ute på vift och kan mycket väl hamna på nätet igen.

Volvo S90 är modellen som ska ersätta dagens S80. Den gör det med samma teknik som nya XC90, en modell som mer eller mindre hyllats unisont världen över – något som också syns i försäljningssiffrorna. Efter världspremiären i Detroit i januari kan vi blicka framåt mot bilsalongen i Genève i mars nästa år då kombiversionen V90 avtäcks. V90 är modellen som ersätter dagens V70.