Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080707-biobränsle-matkris080707-biobränsle-matkris080707-biobränsle-matkris
080707-biobränsle-matkris

Biobränsle orsak till matkrisen

Det ökande användandet av biobränslen är den huvudsakliga orsaken till de stigande matpriserna världen över. Det slår Världsbanken fast i en hemlig rapport som den brittiska tidningen the Guardian har tagit del av.

Enligt the Guardian är den än så länge inofficiella rapporten den mest utförliga analysen av den globala matkrisen hittills. I rapporten kommer Världsbanken fram till raka motsatsen till USA:s tidigare uttalanden om att biobränsle bara står för tre procent av ökningen av matpriserna. Enligt Världsbankens analys ligger framställandet av biobränsle bakom hela 75 procent av prisökningen.

På senare tid har den ökande användningen av biobränslen väckt frågor om vilka konsekvenser det har för miljön. Många kritiker har fokuserat på hur odlingen av grödor som senare omvandlas till etanol konkurrerar med livsmedelsodlingen. Den senaste tidens kraftigt stigande matpriser har ytterligare spätt på kritiken. USA:s president George W. Bush har tidigare hävdat att de stigande matpriserna kan kopplas till en ökad efterfrågan på grödor från Indien och Kina. Den teorin avfärdas dock fullständigt av Världsbanken. I rapporten konstateras det att utvecklingsländers hastiga inkomsttillväxt ännu inte har lett till några större ökningar i den globala konsumtionen av grödor och har inte varit en betydande faktor för prisökningarna.

I stället menar Världsbanken att EU:s och USA:s kampanjer för biobränsle har haft avsevärt större effekter på tillgången och priset på mat. En betydande orsak till de stigande matpriserna är enligt rapporten att grödor används till bränsle i stället för till mat. I USA används till exempel en tredjedel av all majs till att producera etanol och omkring hälften av all vegetabilisk olja i EU går till tillverkning av biodiesel. En annan anledning är att biobränsle har orsakat finansiell spekulation i grödor vilket har bidragit till att driva upp priserna.

I rapporten påpekar man däremot att biobränsle framställt på sockerrör inte har haft någon dramatisk inverkan på matpriserna.

Enligt the Guardians källor är anledningen till att rapporten inte har publicerats att Världsbanken inte vill sätta president Bush i en pinsam situation. Rapporten skulle kunna sätta Världsbanken i en jobbig sits med Vita Huset, enligt källor inom organisationen.

Världsbanken beräknar att de stigande matpriserna har försatt mer än 100 miljoner människor i fattigdom. Under våren har matkrisen vållat demonstrationer och våldsamheter i länder som Bangladesh och Egypten och den har beskrivits som den första riktiga krisen till följd av globaliseringen.

Läs mer