Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100902-ED95 biodrivmedel
100902-ED95 biodrivmedel
100902-ED95 biodrivmedel
100902-ED95 biodrivmedel

Biobränslet ED95 – Stockholm först i världen med publik station

I och med dagens öppnande av en ny publik tankstation för biodrivmedlet ED95 är Stockholm först i världen med detta. ED95 är utvecklat för dieselmotorer och ska sänka koldioxidutsläppen med upp till 90 procent hos den tunga trafiken.

Nu meddelar etanolaktören Sekab att det i Stockholm i dag öppnar en tankstation som är första steget mot mer hållbara lastbilstransporter. I Stockholm har mycket gjorts för att främja och gynna miljöbilar men för den tunga transportindustrin, som utgör 5-10 procent av trafiken, har det inte gjorts speciellt mycket trots att den står för en väldigt stor del av utsläppen.

Den nya tankstationen, som placerats i Jordbro, är en del av satsningen som går under namnet Clean Truck och som drivs av OKQ8, Miljöförvaltningen i Stockholm och AGA Gas. Tankstationen är den första publika av sitt slag i världen då den erbjuder den tunga trafiken biodrivmedlet ED95 som består av 95 procent bioetanol och fem procent tändförbättrare. ED95 är alltså ett förnybart drivmedel utvecklat för dieselmotorer. Jämfört med en konventionell dieselmotor minskar utsläppen av fossil koldioxid med upp till 90 procent vid körning på ED95. Dock är det lika energieffektivt som diesel.

ED95 är inget nytt inom transportsektorn utan är redan väletablerat. Bland annat kör Stockholms Lokaltrafik (SL) med över 500 ED95-bussar.

– Det här är inget mindre än en milstolpe i arbetet för hållbara lastbilstransporter. För första gången har vi nu en publik tankstation för ED95 och det är oerhört glädjande att OKQ8, som en av Sveriges största drivmedelsföretag, satsar på ED95 och banar väg för en ny typ av hållbar transportindustri, säger Mathias Olofsson, produktansvarig för biobränslen på Sekab.

Vill du läsa mer om biodrivmedlet ED95 gör du bäst i att klicka på den externa länken nedan.

Extern länk

Fördjupning i briobränslet ED95