Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Prestandabilar, sportbilar, supersportbilar... bara en kan vara bäst
2 AV 2
Foto: Bizzarrini

Bizzarrini Giotto – sportbil utan el

Supersportbilarnas tid är inte över. De av den gamla skolan. Här är Bizzarrini Giotto, med V12:a under huven och med tydliga kopplingar till förr. Tester drar igång nästa år. 

Mitt i flödet av nya elbilar som presenteras under salongen i München nås vi av nyheten om en ny supersportbil med V12-motor och med klassiskt klingande namn. Jo, det är sant.

Det är Bizzarrini, som återuppstod för ett par år sedan, som nu presenterar bilder på sin modell Giotto, döpt efter märkets grundare. Men tillbakablickarna slutar inte där. Bakom bilens former ligger Giorgetto Giugiaro och hans son Fabrizio. Det är ingen slump att man anlitat just Giorgetto, med en mängd bilar på sitt cv, som ung var han med att sätta prägel på Bizzarrinis ikoniska modell 5300 GT.

Tolv cylindrar. 6,6 liter.Tolv cylindrar. 6,6 liter.Tolv cylindrar. 6,6 liter.
1 AV 3
Foto: Bizzarrini
2 AV 3
Foto: Bizzarrini
3 AV 3
Tolv cylindrar. 6,6 liter.
Foto: Bizzarrini

Far och son Giugiaro har även varit inblandad i ett annat retroprojekt – att bygga en försvunnen Hyundai-konceptbil från 1974 på nytt. Resultatet blev N Vision 74 concept som ryktades komma i produktion vilket senare dementerades av Hyundai.

Supersportbilen Giotto har så klart designelement som kopplar till förlagan lanserad 1964 där den dubbla grillen (som nu även omfamnar strålkastarna), den trekantige bakstolpen samt den svepande bakrutan är de tydligaste.

Originalet, en av 24 nytillverkade Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival.Originalet, en av 24 nytillverkade Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival.Originalet, en av 24 nytillverkade Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival.
Originalet, en av 24 nytillverkade Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival. Foto: Bizzarrini

Kraften kommer från en V12-motor utan överladdning och är utvecklad tillsammans med Cosworth. Cylindervolymen är 6 626 kubikcentimeter vilket kopplar till Giottos födelsedatum: 6 juni 1926. Giotto Bizzarrini gick bort den 23 maj i år och arbetade under sin karriär för Alfa Romeo och Ferrari innan han gick sin egen väg och utvecklade bland annat Lamborghinis V12-motor innan 5300 GT såg sitt ljus. 

Sportbilen Giotto ska börja testas på allmän väg nästa år. Några uppgifter om hur många exemplar som ska tillverkas eller vilken prisbild det är tal om nämns inte i dagsläget.