Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080521-bizzarrini-p538
080521-bizzarrini-p538
080521-bizzarrini-p538
080521-bizzarrini-p538

Bizzarrini p538 i nytappning

Med en nytolkning av den klassiska p538 ska Bizzarrini föras in i 2000-talet. Med italiensk sportbilshistoria i blodet, ett aptitligt yttre, en Corvette-motor och en vikt på 800 kilo ska Bizzarrini p538 glädja några få utvalda kunder.

Några av er kanske kommer ihåg konceptet De Tomaso Panthera. Tidigare i våras skrev vi om bilen som är en modern tolkning av smått legendariska De Tomaso. Grunden för De Tomaso Panthera Concept var en Lamborghini Gallardo och formerna var, om undertecknad själv får bestämma, ovanligt fantastiska. Hur som helst har Pantheras designer, Stefan Schulze, nu gett sig in i ett nytt projekt. Och formerna låter inte skämmas för sig den här gången heller.

Bizzarrini p538 kommer att kunna beskådas för första gången i sin nya form på Nardo-banan senare den här månaden. Bilen är resultatet av ett samarbete mellan Stefan Schulze, Alan Martens från Galmer Designs, Arbitrage Cars och självklart herr Bizzarrini själv som har gett sitt godkännande till bilen. Giotto Bizzarrini gjorde sig ett namn inom motorsporten på 1960-talet när han arbetade för Ferrari. Hans mest kända verk är den enastående 250 GTO, men den fyraliters V12-motor som agerade drivkälla i Lamborghini Miura hör också till Bizzarrinis bättre verk. Snart blev dock Bizzarrini sin egen man och startade ett litet företag som pryddes av hans efternamn. Företagets mest uppmärksammade produkt var p538S som kom mot slutet av 60-talet och var med om ett par mindre lyckade Le Mans-starter. 60-talets p538S fick sin kraft från en Corvette-motor på 5,3 liter.

När Bizzarrini p538 nu återuppstår har Corvette-motorn växt till sju liter. Effekten är 505 hästkrafter, vilket bör räcka gott och väl för en bil som inte väger mer än 800 kilo och för bästa körupplevelse är motorn placerad i mitten av bilen. Även utvändigt märks den historiska anknytningen. 2008 års p538 är inte helt olik 60-talets original. Med lite god vilja kan man även ana viss inspiration från Lotus och Porsche Carrera GT. De som inte tycker om vindrufs i håret får vänta på den täckta versionen som kommer inom kort. Även om p538 kanske ser ut som en typisk designstudie är det faktiskt meningen att bilen ska tillverkas och säljas, om än i mycket begränsad omfattning. Förhoppningsvis kan p538 bli starten för en full återupplivning av Bizzarrini-märket.