Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blå är nästa års modefärg på bilar

Vill du vara trendig i valet av färg på din bil nästa år? Då ska du välja blått. Enligt Pantone Color Institute, som analyserar och bevakar nya trender vad gäller färger, är "Classic Blue" det allra hetaste 2020.

Ford jublar. De har nämligen länge använt en klassisk blå färg på flera av sina bilmodeller. Och stämmer Pantone Color Institutes trendspaning för 2020 så kommer Ford att sälja blå Focus och Fiesta som aldrig förra nästa år.

– Blått associeras ofta med balans och är en färg som hänger tätt ihop med naturen. Vid oroliga tider kan denna färg få oss att känna ett lugn och trygghet. Det är också en färg som alltmer kopplas ihop med mindfulness, miljömedvetenhet och framtidens mobilitet. Att välja blått är ett sätt att visa på optimism och öppenhet, men även en önskan om harmoni, säger Julie Francis, färg- och materialdesigner på Ford Europa, i ett pressmeddelande från biltillverkaren.

Tidigare undersökningar som vi publicerat visar att rosa, orange, gul, beige och lila är färger som bilköparna inte alls gillar. Har du någon av de färgerna på din bil så får du räkna med att bilen är svårsåld. Betydligt lättare att sälja är bilar som är ljusgrå, mörkgrå, svart, blå och råd.

Volvo 850 T-5R – en väldigt gul bil.Volvo 850 T-5R – en väldigt gul bil.Volvo 850 T-5R – en väldigt gul bil.
Volvo 850 T-5R – en väldigt gul bil. Foto: Volvo Cars

Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån är cirka en procent av våra 4,5 miljoner bilar gula. Populärast är de grå- och silverfärgade bilarna som står för en tredjedel av bilparken. Näst mest vanlig och populär är svart före vit, där den senare för några år sedan var en väldigt trendig färg bland biltillverkarna.

Om vi väljer att inte räkna ihop grå- och silverfärgade bilar så toppar svart före vit och röd. Blå kommer då på sjunde plats efter en rad nyanser av grått och silver.

Men ska du köpa bil 2020 och vill vara trendig så finns det bara ett val – blå.