Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Peugeot 308 Euro NCAP krocktestPeugeot 308 Euro NCAP krocktestPeugeot 308 Euro NCAP krocktest
Peugeot 308 Euro NCAP krocktest Foto: Euro NCAP

Blandade resultat i Euro NCAP-krocktest

Från senaste krocktestomgången i Euro NCAP har vi redan avhandlat BMW i3. Nu fokuserar vi på övriga tio bilar där sex fick högsta betyg medan bland annat nya Nissan Note och Ford EcoSport misslyckades.

Elva nya bilar har krocktestats av Euro NCAP i november. Nu sammanställer de alla resultat och vi ser direkt vilka som inte höll för pressen. BMW i3 är en av dessa, vilket du kan läsa om här, men även nya Nissan Note och Ford EcoSport samt omvärderade Mercedes Citan och Volkswagen Transporter (T5).

Vi börjar med de dåliga nyheterna...

Ford EcoSport, nya småsuven med Fiesta under skalet, fick betyget fyra av fem stjärnor. Ett misslyckande precis som för nya Nissan Note som, lite ironiskt, just nu marknadsförs stenhårt med sitt Safety Shield-teknikpaket som sägs höja säkerheten för de åkande och allmänheten. Teknik som undviker olyckor i all ära, men när bilen i sig visar på delvis undermåliga krockstrukturer är det ändå ett underkänt betyg.

Fyra stjärnor av fem möjliga fick även Mercedes Citan och Volkswagen Transporter. Det är andra gången i år som Citan, en Renault Kangoo som blivit en Mercedes, krocktestas. Anledningen är att Citan i det tidigare krocktestet endast fick tre stjärnor, något som Mercedes då sa sig vara nöjda med. Nu har Mercedes genomfört förändringar som förärar den ytterligare en stjärna.

Att Volkswagen Transporter (kallad T5), med tio år på nacken, krocktestats beror på att Euro NCAP vill komplettera den familjebusskrocktestomgång som genomfördes för ett år sedan. Då ingick inte Transporter i det sex bilar starka testfältet där Ford Transit Custom avgick med ”segern” i och med högsta krocktestbetyg. Övriga fem nådde endast tre stjärnor eller till och med två stjärnor som var fallet med Renault Trafic. Läs mer om krocktestomgången med familjebussar här.

Volkswagen Transporter fick fyra stjärnor vid krocktest för fem år sedan men har sedan dess genomgått uppdateringar.

... och nu till de trevliga nyheterna.

Sex bilar belönades med högsta krockbetyg – fem stjärnor. Dels lyckades nya golfklassbilarna Mazda 3 och Peugeot 308 med prestationen, men också laddhybridsuven Mitsubishi Outlander PHEV, familjeskåpbilen Ford Tourneo Connect samt lyxbilarna Infiniti Q50 och Maserati Ghibli.

Vill du fördjupa dig i krocktestresultaten för respektive bil klickar du på följande länkar:

Full pott – fem stjärnor

Ford Tourneo Connect

Infiniti Q50

Maserati Ghibli

Mazda 3

Mitsubishi Outlander PHEV

Peugeot 308

Fyra stjärnor

BMW i3

Ford EcoSport

Mercedes Citan

Nissan Note

Volkswagen Transporter