Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081017-blått-trendfärg
081017-blått-trendfärg
081017-blått-trendfärg
081017-blått-trendfärg

Blått är det nya vitt

Vilken färg som är populär på bilar pendlar till synes lika snabbt som de svenska årstiderna. Silver är fortfarande den vanligaste färgen på bilar, även om vitt är det trendigaste. Snart får dock vitt stå tillbaka för morgondagens trendfärg – blått.

Vilken färg som är snyggast på en bil är en högst subjektiv bedömning, likväl går det tydliga trender i färgvalet. Färgleverantören PPG Industries Inc. har i veckan publicerat sin årliga prognos för vilka färger som kommer att bli populärast framöver. Blåa färger, speciellt mörka, djupt blå nyanser är nästa stora trend om man får tro PPG.

PPG:s färgchef Jane Harrington säger till AP att blått är en färg som framöver bilars former. Det är en färg som fungerar i hela världen och den har inga negativa associationer. PPG studerar trender inom mode, inredningsdesign och andra produkter för att se ett mönster i vad som är populärt. PPG är inte ensamma om att utnämna blått till nästa trendfärg. Kemikaliegiganten DuPont har också förutspått blåa nyanser som de hetaste att ha på bilen. Deras motivering är dessutom lite mer logisk än PPG. Blått har på sätt och vis ersatt grönt som färgtemat för miljöfrågor. Ett antal biltillverkare har dessutom anammat färgen för att särskilja sina miljöbilar från icke-miljöbilar, till exempel Volkswagens BlueMotion och Mercedes olika Blue-dieslar.

Enligt PPG är silver fortfarande den vanligaste färgen på bilar. I Nordamerika är 20 procent av alla sålda bilar silverlackerade. På andra plats kommer vitt med 18 procent, följt av svart (17 procent) och rött (13 Procent). 

Läs mer

På din sida