100114-bmw-1-serie-1-miljon

BMW 1-serie har nått 1 miljon

Efter fem år i produktion har BMW:s minsta modell redan hunnit tillverkas i en miljon exemplar. Bilen som inledningsvis var ifrågasatt har växt till en av BMW:s främsta storsäljare.

När lilla BMW 1-serie lanserades 2004 var det allt annat än säkert att modellen skulle bli en försäljningsframgång. Många ifrågasatte om BMW verkligen kunde bygga en så liten bil, BMW-entusiasterna var tveksamma. Det är de nog inte längre.

I samband med den pågående motormässan i Leipzig kunde BMW leverera det miljonte exemplaret av 1-serien. Bilen med det sjusiffriga produktionsnumret var en 118d med tre dörrar. 1-serien säljs fortfarande som generation ett och finns med tre dörrar, fem dörrar och med eller utan tak. En ny generation av 1-serien väntas komma någon gång under 2012 med längre hjulbas och mer plats i baksätet. Nästa 1-serie ska få de nya motorer som utvecklas gemensamt av BMW och PSA och som även ska hitta ned i nästa generation Mini. Motorerna väntas blir rejält mycket snålare än dagens och målet är att de ska klara EU:s utsläppskrav EU 6 som införs den 1 januari 2015.

Att BMW har lyckats sälja en miljon exemplar av 1-serien är förstås glädjande men det innebär också att minst 800 000 bilägare inte vet om de kör framhjulsdrivet eller bakhjulsdrivet.

Läs mer

Test & provkörningar