Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101014-bmw-1-serie-m
101014-bmw-1-serie-m
101014-bmw-1-serie-m
101014-bmw-1-serie-m

BMW 1-serie M Coupé får dubbelturbo och 340 hk

Nu gläntar BMW ännu lite mer på locket till den efterlängtade M-versionen av 1-serien. Tillsammans med ett antal nya bilder delges informationen att 1-serie M Coupé kommer att drivas av en dubbelturbomatad treliterssexa med 340 hästkrafter.

 Trots att bilen ännu inte har släppts har det redan hunnit skrivas spaltmeter om kommande BMW 1-serie M Coupé. Det kan till viss del bero på att BMW har sagt att M-versionen av 1-serien ska gå tillbaka till M-rötterna. Det bekräftas nu av Albert Biermann, utvecklingschef på BMW M GmbH.

– Enligt min mening är 1-serie M Coupé byggd i samma tradition som den första generationen BMW M3. Den är kompakt, har fokus på det väsentliga och erbjuder enastående köregenskaper. Dessutom blir den en dörröppnare för M-avdelningen, priset kommer att göra den mer tillgänglig än våra andra produkter, säger Biermann i en intervju med BMW:s egen M-sajt M-Power.com.

Priset för 1-serie M Coupé är inte helt fastställt men Biermann tror att det kommer att hamna någonstans mellan 135i Coupé och M3 Coupé, troligtvis närmare den förstnämnda. Biermann avslöjar också vad den nya M-modellen får som bestyckning. Bilen kommer att drivas av den vid det här laget välkända 3,0-literssexan som med hjälp av dubbelturbo kommer att leverera omkring 340 hästkrafter. All kraft ska skickas till bakhjulen och det är bara aktuellt med en sexväxlad manuell låda.

Biermann drar flera paralleller till första generationen M3 och vill definiera 1-serie M Coupé som något av en blandning av 135i Coupé och nuvarande M3. Vikten kommer att hamna på cirka 1 500 kilo och flera konstruktionslösningar, bland annat bromsar, bakre differential och mindre chassidelar hämtas från M3. M-versionen av 1-serien kommer till exempel att vara åtta centimeter bredare än en vanlig 1-serie Coupé. Biermann vill inte säga något om prestandan men för att ge en fingervisning säger han att 1-serie M Coupé är omkring tio sekunder snabbare än M3 E46 runt Nürburgrings nordslinga. 

Läs mer