070118_bmw_135 Foto: Fotografie

BMW 135i är på väg!

I och med att BMW offentliggjorde tredörrarsversionen av 1-serien passade de på ge oss fler glada nyheter. Dels att den kommer till USA nästa år och dels att den första motorn USA får är den raka sexan med dubbelturbo och 306 hk.

Det beskedet gav glada miner hos de flesta bilälskarna i Europa eftersom det betyder att vi snart får den hit också men vi fick fler besked om BMW:s motorprogram.

BMW vet att det är tydliga skillnader på USA-marknaden och den Europeiska marknaden. Här gör man små, fyrcylindriga motorer och satsar mycket på diesel när tredörrarsversionen av 1-serien lanseras. I USA får de endast en motor till att börja med, och det är en rak sexa med dubbelturbo som har en maxeffekt på 306 hk. Något senare kommer den motor som i dag är toppversionen i Europa, nämligen sexcylindriga130i på 265 hästar. Men några fyrcylindriga motorer blir det inte i USA, i alla fall inte förrän BMW har utvecklat nya fyrcylindriga motorer med turbo. Om det blir fyrcylindriga turbomotorer i Europa vet vi inte just nu men det känns inte helt omöjligt.