Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW 2002 Hommage i eldigt utförande

1970-talets tävlingsbanor är i fokus när BMW firar 02-seriens 50-årsdag i Kalifornien.

BMW fortsätter att fira sig själva och 02-seriens 50 år. I våras under Concorso d’Eleganza Villa d’Este vid Comosjön presenterades BMW 2002 Hommage, en hyllning till den mest omtalade 02-versionen: 2002 Turbo.

Nu, i Pebble Beach, visar BMW upp en ny version av bilen som inte bara ska fira modellen som sådan utan även vill uppmärksamma märkets framgångar på världens tävlingsbanor. Där var BMW inte bara kända med de klassiska ränderna i blått och rött utan även i eldig orange kulör, ofta med mattsvart huv och reklam för en viss tysk spritsort. På bilen som nu visas är dock spritmärkets namn ersatt med snarlikt klingande ”Turbomeister” och i kransen där tidigare ett hjorthuvud fanns ser vi nu en turbosnurra med BMW-logotyp.

Själva formerna känner vi igen från 2002 Hommage som vi fick se i våras där grunden är en BMW M2 Coupé, om än med såväl futuristiska som klassiska veck. Även det spegelvända ”turbo” på frontspoilern finns på denna version, en detalj från originalet som skulle varna framförvarande förare i backspegeln och som ansågs lite väl utmanande på sin tid.

BMW 02-serien tillverkades mellan 1966 och 1977 och var en var en viktig modell för märket och var föregångare till 3-serien, ett modellnamn som lever än i dag.