Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080714-bmw-3-serie-lyft
080714-bmw-3-serie-lyft
080714-bmw-3-serie-lyft
080714-bmw-3-serie-lyft

BMW 3-serie (E90) facelift officiell

Mycket handlar om BMW i dessa dagar. Häromveckan presenterades helt nya 7-serie och nu är det dags för 3-serien att få ett piggare yttre. Insidan lämnas tämligen orörd medan utsidan får en hårdare översyn.

Nuvarande generation BMW 3-serie (E90) har funnits på marknaden sedan 2005, med endast några marginella förändringar sedan dess. Även om dess former har åldrats väl är det nu dags för en uppfräschning. Uppdateringen innefattar en sportigare look för alla versioner och för amerikanerna innebär den att även de får uppleva 335d-motorn. Den 265 hästkrafter starka motorn blir den första dieselmotorn från BMW att beträda amerikansk mark.

Ansiktslyftet märks framförallt baktill där 3-serien har fått låna en del drag från nyligen presenterade 7-serie. De bakre lampglasen är numera helröda med vissa orangefärgade detaljer som lyser igenom svagt. Släktskapet med 7-serien märks allra tydligast när bilarna betraktas rakt bakifrån. Enligt designchefen Adrian van Hooydonk har avsikten varit att förstärka intrycket av bilens bredd, vilket främst har gjorts genom att den främre spoilern har fått ett bredare ”grin”. Fronten har fått ett kraftfullare uttryck med de nya vecken på motorhuven och kraftigare markering av grillen. Även de yttre sidobackspeglarna är nya.

Interiören uppdateras bland annat med ett nytt mittarmstöd och ett andra generationens iDrive-system. Det nya systemet ska vara mer lättjobbat med fyra snabbknappar, till exempel för stereomanövrar som utförs ofta. Nya iDrive begåvas även med en större LCD-skärm som numera mäter 8,8 tum samt en 80Gb stor hårddisk.

På motorsidan sker en del förändringar. Den nya dieselmotorn på tre liter från nya 7-serien har hämtats till 330d. 320d ska från och med årsmodell 2009 gå att beställa med fyrhjulsdrift, vilket inte har varit möjligt tidigare. Dessutom blir den sjuväxlade dubbelkopplingslådan nu även tillgänglig i kombination med 335 coupé och cabriolet. Lådan tros dock vara en något enklare version än den som sitter i värstingen M3.

Nya 3-serie får premiär på bilsalongen i Paris som öppnar den 4 oktober. Därefter dröjer endast ett par veckor innan försäljningen startar.

Bilspionen

Provkörningar

TV-TV