Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW 3-serie Gran Turismo läggs ned – kommer inte tillbaka

GT-versionen av nuvarande 3-serie hänger inte ens på ett skört snöre, modellen ska försvinna. Det säger BMW-chefen som menar att suvarna har tagit över.

En ny generation BMW 3-serie har alldeles nyligen haft världspremiär. Sedanversionen är det som har visats upp, nu går vi och väntar på Touring-modellen (kombin) samt 4-serie Coupé och Cabriolet samt eventuellt en ny 4-serie Gran Coupé. Går du däremot och väntar på en ny generation av halvkombin 3-serie Gran Turismo, eller GT som den heter i folkmun (och enligt emblemet på bakluckan), så kommer du att vänta förgäves.

Alla har inte fastnat för BMW 3-serie i halvkombiutförande. Foto: Tom Kirkpatrick/BMW

Enligt BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich, som även är medlem i bolagets styrelse, har tiderna förändrats och kunderna efterfrågar inte längre en mer flexibel 3-serie med högre sittposition, det vill säga 3-serie GT. I stället vänder sig kunderna till suvar, framför allt X1 och X3.

Därför kommer dagens 3-serie GT inte att få någon uppföljare. Fröhlich, som har pratat med australiensiska Motoring, berättar inte när nuvarande försvinner men det finns tecken på att produktionen kan komma att pågå till och med juli 2020.

Nya BMW 3-serie har precis presenterats, här ses den i M Sport-utförande. Kombin, Touring på BMW-språk, kommer under 2019. Någon halvkombi à la 3-serie Gran Turismo blir det däremot inte. Foto: BMW AG. For Editorial Use only. For any other purp

Gran Turismo-versionens nedläggning kommer inte att påverka 3-series totala försäljning, tror Klaus Fröhlich. Det finns nämligen redan så många olika varianter att välja mellan.

BMW slog sin in på GT-spåret 2009 när de lanserade 5-serie Gran Turismo. I dag har modellen ersatts av 6-serie Gran Turismo.

3-serie Gran Turismo såg dagens ljus i början av 2013 och genomgick inför modellår 2017 en uppdatering.