Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 3-serie Touring E30
BMW 3-serie Touring E30
BMW 3-serie Touring E30
BMW 3-serie Touring E30

BMW 3-serie Touring – så blev den till

BMW 3-serie Touring är en vanlig syn på vägarna i dag men så har det inte alltid varit. I en ny kortfilm får vi en historisk tillbakablick som förklarar hur Max Reisböck födde idén till 3-serie Touring.

För många 3-serie-köpare är Touring, eller kombi som man också kan säga, den enda tänkbara karossformen på en 3-serie. Ungefär så tänkte även BMW-ingenjören Max Reisböck i början av 1980-talet. Som BMW-anställd körde han förstås en BMW men när han skulle ta med familjen på bilsemester var det svårt att få med all packning.

 Max Reisböck ville ha en kombi men eftersom BMW inte byggde någon sådan på 1980-talet fick han ta saken i egna händer. Han fick tag i en skrotad 3-serie Sedan som efter omkring 80 000 kronor och en massa svetsning stod färdig som den första BMW-kombin. Förändringarna var mycket små, Reisböck flyttade egentligen bara C-stolpen bakåt och förlängde taket men vänner och kollegor som fick se bilen uppmuntrade honom att visa den för cheferna på BMW. 

 Tre år senare, 1987, lanserades BMW 3-serie Touring som inte har gått till historien som en av de mest praktiska kombibilarna, men kanske en av de stiligaste och körgladaste.

https://youtu.be/MF0CUaS0czk?width=575&height=353