Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Fabian Kirchbauer; BMW Group

BMW 4-serie och M4 facelift officiella

Nytt år och nya uppdateringar hos BMW och deras modellprogram. Största nyheten är att 4-serie, inklusive alla karossvarianter och M4-versionerna, justeras. Här är 4-serie modellår 2017.

BMW 3-serie facelift presenterades för så länge sedan som i maj 2015. Ansiktslyfta 3-serie Gran Turismo dröjde ytterligare ett år och presenterades i juni förra året. Nu är turen kommen till 4-serie, nästan två år efter 3-serie. Men det är inget konstigt i det. När 4-serie lanserades, som efterträdare till gamla 3-serie Coupé och Cabriolet, var det ungefär två år efter 3-serie generation F30, det vill säga nuvarande, dök upp.

Precis som med 3-serie, när den uppdaterades, är det inga stora förändringar som kan skönjas på 4-serie facelift. Det mesta handlar om ljusarrangemangen och förändringar interiört samt några nya karossfärger och fyra nya fälgar. Men även frontspoilern har gjorts om så smått och fått LED-dimljus samt att bakre stötfångaren har stöpts om. Maskinellt har 4-serie redan uppdaterats ganska nyligen i och med att BMW har sett över sina maskiner för större delen av sitt modellprogram. Chassit ska vara förbättrat för att ge högre grad av kursstabilitet och styrningen har uppdaterats för att vara mer kommunikativ än tidigare. Coupé- och Gran Coupé-varianterna har fått styvare fjädring som gör att bilen upplevs sportigare än tidigare, dock ska det vara utan att komforten blir sämre.

Strålkastarna är av bi-LED-typ som standard och som tillval finns adaptiva full-LED. M4 Coupé och M4 Cabriolet är dock standardutrustade med full-LED-strålkastarna. Bakljusen är full-LED som standard, oavsett modellversion. Strålkastarna har fått ny insida och ljusslingorna ser nu ut som på den konceptbil som föregick 4-serie.

Interiört är den största nyheten mätarhusets display. I stället för två klassiska rundlar har 4-serie nu fått en så kallade multiskärm som utseendemässigt kan förändra sig och visa olika information beroende på val av inställningar.

Även infotainmentskärmen är uppgraderad till att innehålla den senaste iDrive-mjukvaran där gränssnittet är uppbyggt i block.

Andra nyheter på insidan är dubbelsöm på instrumentbrädan, tre nya läderkulörer samt tre nya dekorlister.

Foto: Fabian Kirchbauer; BMW Group

Motoralternativen är 420i med 184 hästkrafter, 430i med 252 hästkrafter, 440i med 326 hästkrafter, 418d (endast Gran Coupé) med 150 hästkrafter, 420d med 190 hästkrafter, 430d med 258 hästkrafter, 435d xDrive med 313 hästkrafter samt M4 (endast Coupé och Cabriolet) med 431 hästkrafter (dvs ingen effekthöjning som det tidigare ryktats om). M4-bilarna går att få med 450 hästkrafter om man gör tillvalet M Competition Package.

Merparten av motoralternativen som inte redan är xDrive-fyrhjulsdrivna som standard går att få i kombination med just fyrhjulsdrift.