Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé
BMW 4-serie Coupé

BMW 4-serie officiell – alla fakta och bilder

Efter lång tid av spekulationer och spionbilder är det nu äntligen dags för BMW:s nya coupémodell, 4-serie, att bli officiell – vi har alla bilder och fakta!

Få bilar har blivit så omtalade, redan innan premiären, på senare tid som BMW:s 4-serie. Vi har sett spionbilder och hört rykten och spekulationer under lång tid. Nu är bilen så till slut officiell, när officiella bilder läckte ut på Internet i förtid valde BMW att helt enkelt presentera allt på en gång.

Som du förmodligen redan vet är BMW 4-serie Coupé alltså ersättaren till utgående 3-serie Coupé, och uppbyggnaden under skalet är i det allra mesta gemensam med just nya 3-serie. 4-serie är den fjärde generationen av av coupémodeller från BMW i 3-serieklass, men det är alltså först nu som den följer storebror 6-serie och får en egen siffra i modellpaletten.

Designmässigt är det få överraskningar vi ser. Både front och bakparti är formmässigt nära knutna till BMW 3-serieprogrammet. På samma sätt som gällande utgående 3-serie Coupé är dock inte utseendet på coupéns detaljer helt identiskt med sedanen, vilket även gäller interiört.

Chassimässigt är förstås mycket likt 3-serie, även om 4-serie ska ha fått lite egen kalibrerna av olika delar. Viktbalansen mellan fram och bakhjul är dessutom helt jämn, 50 procent på vardera hjulaxel. Jämfört med utgående 3-serie Coupé är 4-serie Coupé längre och bredare. Axelavståndet är 281 centimeter (samma som för resten av 3-serien), totallängden 464 centimeter och bredden 183 centimeter. Spårvidden fram och bak ligger på 155 respektive 159 centimeter. Dessutom hävdar BMW att man sänkt bilens tyngdpunkt till under 50 centimeter gentemot föregående generation.

Tre motoralternativ kommer att finnas inledningsvis, som alla känns igen från vanliga 3-serie. Två bensinare och en diesel. De båda bensindrivna versionerna går också att få med fyrhjulsdriften xDrive. BMW 428i, som är minst av de två bensindrivna versionerna, är på två liter och ger 245 hästkrafter mellan 5 000-6 500 varv/minut. Max vridmoment är 350 newtonmeter. Den större bensinaren, 435i, som är på ttre liter,men fördelat på sex i stället för fyra cylindrar, ger 306 hästkrafter mellan 5 800-6 000 varv och 400 newtonmeter som mest. Bägge är turbomatade med BMW:s så kallade twinscroll-turbo.

Dieselalternativen går under beteckningen 420d och ger 184 hästar vid 4 000 varv per minut och 380 newtonmeter. Även denna är (förstås) turbomatad. Manuell sexväxlad låda är standard, men en åttaväxlad automatlåda finns som alternativ. Fyrhjulsdrift fås dock endast med automatlåda. Förbrukningssiffrorna för de olika motoralternativen, med manuell låda, är 0,66 respektive 0,79 l/mil för lilla respektive stora bensinmotorn samt 0,47 l/mil för dieseln. Automatlåda sänker förbrukningen en aning, medan fyrhjulsdrift höjer den.

Sprinten 0–100 km/h går snabbast för 435i xDrive, som klarar av den på 4,9 sekunder. Versioner med automatlåda är generellt kvickare än manuella och toppfarten elektroniskt begränsad till 250 km/h i alla versioner.

Utrustningsmässigt gäller samma saker som för 3-serieprogrammet, tre utrustningspaket finns, Sport Line, Modern Line och Luxury Line. Listan av tillval och elektroniska hjälpmedel du kan välja till är lång och det som förväntas finnas gör det. På BMW-manér kan du därmed förmodligen höja inköpspriset en rejäl hacka genom att kryssa i rutor på tillvalslistan.

Svenska BMW har inte avslöjat någon prissättning på 4-serie Coupé än, men om vi sanbböversätter de priser som BMW redan har släppt kommer modellen att gå lös på runt 10 000 kronor mer än motsvarande 3-serie i sedantappning. Försäljningen ska starta redan senare nu i sommar.