Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW 435i ZHP Coupé – extra allt och 340 hästar

BMW i Nordamerika har tagit fram en specialversion av 435i Coupé som med tilläggsbeteckningen ZHP hyllar ett uppgraderingspaket som fanns till E46. 34 extra hästkrafter och en massa annat gott finner man i 435i ZHP Coupé.

Till sista årgångarna av BMW 330i generation E46 fanns i Nordamerika ett uppgraderingskit som bland annat innebar visuella justeringar, mer effekt och bättre väghållning. Performance Package var försäljningsnamnet, men det fastnade inte i BMW-fantasternas vokabulär, utan där var det i stället internkoden ZHP som tog plats.

Det har BMW i Nordamerika nu tagit fasta på genom att med hjälp från BMW M GmbH i Tyskland ta fram en specialversion av dagens 435i Coupé. Man har kort och gott döpt den till 435i ZHP Coupé, en modell som innehåller mer eller mindre allt du kan tänkas vilja ha i din 4-serie snäppet under M4 Coupé.

Visuellt har man förhöjt utsidan genom att ge bilen både M Sportpaketet och ett BMW M Performance-paket innehållandes bland annat frontsplitter och bakvinge i kolfiber, M Performance bakdiffusor och svartlackerade njurar i grillen.

Mekaniskt har man försett bilen den adaptiva M-fjädringen med variabla stötdämpare, den mekaniska M-differentialbromsen som kan låsa upp till 30 procent vid acceleration och upp till nio procent vid deceleration (retardation). Ett bankörningspaket har applicerats, likaså effektivare M-bromsar med fyrkolvsok fram och tvåkolvsok bak.

Under huven har BMW M Performance Power Kit tagit plats, vilket innebär en mjukvaruuppdatering i kombination med diverse andra M Performance-attiraljer. Förändringarna i drivlinan gör att originalbilens 306 hästkrafter har pumpats upp till 340 hästkrafter och maxvridet ligger på 450 eller 430 newtonmeter i stället för 400, beroende på om bilen är manuellt eller automatiskt växlad. Högre vridmoment gäller för bilar med automatlåda.

Effekthöjningen medför att bakhjulsdrivna BMW 435i Coupé i ZHP-utförande har blivit snabbare. 0-97 km/h går på 4,8 sekunder (5,0 original) när växlingarna sker automatiskt och på 5,1 sekunder (5,3 original) om växlandet sköts manuellt. Med europeiska ögon borde det innebära 0-100-tider på 4,9 respektive 5,2 sekunder (5,4 respektive 5,1 sekunder original).

BMW Nordamerika har också låtit ett BMW Performance avgassystem ersätta originalsystemet. Förutom bättre ljud och lägre mottryck kapar det nya avgassystemet 4 kg i vikt.

Endast 100 exemplar av 435i ZHP Coupé ska byggas och försäljningen startar i juli. Tyvärr är bilen endast avsedd för den nordamerikanska marknaden.