Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW 5-serie facelift avslöjad

I höst är det fyra år sedan dagens BMW 5-serie presenterades och en uppdaterad variant är högaktuell. Än har BMW inte presenterat något, men redan nu får vi se vad uppdateringen innebär.

Nuvarande Audi A6 har knappt ett par år på nacken och Mercedes E-klass är alldeles nyligen uppdaterad, så även Volvo S90 och V90. För att inte BMW 5-serie ska halka efter är det dags för förnyelse även från München. Spionbilder med uppdaterade 5-serie gömd bakom maskering har vi sett i över ett års tid, men BMW har ännu inte visat upp någonting officiellt. I München förbereder man förmodligen en presentation inom närtid i och med att det nu har kommit ut bilder på nätet som tydligt visar de exteriöra förändringarna hos 5-serie generation G30 (sedanens internkod, G31 heter kombin innanför BMW:s väggar).

TEST: BMW 330e och 530e mot Mercedes och Volvos laddhybrider

Först och främst noterar vi att 5-serie – tack och lov – inte går samma väg som 7-serie gick när den uppdaterades för drygt ett år sedan. 7-series njurar i nosen växte ju med 40 procent och blev massiva. De ser ut att ha vuxit en aning, men det är knappt märkbart. Vad som i stället syns är njurarna nya form, de yttre sidorna (som vetter mot strålkastarna) är inte spetsiga som innan uppdateringen. De båda njurarna har närmat sig, ingen karossplåt får plats mellan dem. Ribborna i njurarna har fått en annan, mer utmärkande design.

PROVKÖRNING: BMW 530e iPerformance

Strålkastarna är nya även om den del som sträcker sig ut över framskärmarna är mer eller mindre densamma. Mer slimmade kan man kalla resten av ljusenheterna, och den ”knyck” som de tidigare hade strax innan de nuddade vid njurarna är borta. Vi ser också att insatserna är nya med ett helt nytt grepp för lysdiodslingornas dragning som skiljer sig från exempelvis 3-serie, 7-serie och 8-serie.

Bilen på bilderna är utrustad med M Sport-paket och vi noterar tydliga skillnader i stötfångarpartiet med rakare linjer och större luftintag.

PROVKÖRNING: BMW M550i xDrive

Uppdaterade BMW 530e Sedan ovan, nuvarande 530e Sedan nedan. Båda med M Sport-paket.Uppdaterade BMW 530e Sedan ovan, nuvarande 530e Sedan nedan. Båda med M Sport-paket.Uppdaterade BMW 530e Sedan ovan, nuvarande 530e Sedan nedan. Båda med M Sport-paket.
Uppdaterade BMW 530e Sedan ovan, nuvarande 530e Sedan nedan. Båda med M Sport-paket.

Baken är delvis sig lik. Bakljusens utformning är svårt att se tydligt, men den ser ut att vara likadan som tidigare. Däremot är ljusbilden en helt annan i och med att dioderna har placerats om och sveper nu i ett ”liggande J”. Tidigare var det med ett ”liggande L”. Backljusen, de små vita sektionerna i bakljusen, har flyttat ned till nederkant.

PROVKÖRNING: BMW M8 Competition Coupé

Uppdaterade BMW 530e Sedan ovan, nuvarande 530e Sedan nedan. Båda med M Sport-paket.Uppdaterade BMW 530e Sedan ovan, nuvarande 530e Sedan nedan. Båda med M Sport-paket.Uppdaterade BMW 530e Sedan ovan, nuvarande 530e Sedan nedan. Båda med M Sport-paket.
Uppdaterade BMW 530e Sedan ovan, nuvarande 530e Sedan nedan. Båda med M Sport-paket.

Stötfångaren är har fått ny kurvatur men inlägget som täcker nedre partiet mellan avgasrören ser ut att vara detsamma som i dag.

Vi ser att det på bakluckekanten står 530e. Det är alltså laddhybriden vi tittar på, modellen med fyrcylindrig bensinmotor och elmotor som tillsammans klämmer ur sig 252 hästkrafter och 420 newtonmeter. Laddhybriden finns både med bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift.

En ny laddhybrid ska vara på ingång, den kommer att heta 545e och drar nytta av samma drivlina som 745e, det vill säga en 3,0-literssexa som tillsammans med elektrisk assistans når 394 hästkrafter och 600 newtonmeter.

PROVKÖRNING: BMW 745Le xDrive iPerformance

Räkna med att BMW presenterar 5-serie facelift inom de närmaste veckorna och att en marknadslansering strax efter sommaren eller i höst är högst trolig.