070111_bmwE60

BMW 5-serie förnyas

De optiska förändringarna på BMW 5-serie är minimala. Bayrarna har fokuserat på att optimera motorerna, som har blivit rejält bränslesnålare.

De visuella nyheterna är mycket små. Extremt tränade ögon noterar nya strålkastare, nytt stuk på nedre luftintaget, nya trösklar och ny bagagelucka (på sedanmodellen) som ramar in registreringsskylten snyggare. Både Sedan och Touring (kombi) har fått nya baklampor med blinkers av LED-typ. I kupén noteras nya rattar för klimat- och ljudanläggning samt nya förvaringsfack framför växelväljaren. Förutom de manuella och automatiska växellådorna, båda sexväxlade, erbjuds nu ett tredje alternativ. Modellerna 550i, 530i, 535d och 530d kan fås med sportautomat. Växling sker med en speciell spak eller via rattpaddlar. Den vanliga automatlådan har även den en ny sorts växelväljare som alltid återgår till utgångsläget när växelvalet gjorts.

Bilar med automat kan fås med aktiv farthållare med Stop & Go-funktion. Förutom att hålla fart och avstånd kan det nya systemet, vid kökörning, stanna och starta bilen självt. Andra nya tillval är avåkningsvarnare, som ger skakningar i ratten vid förmodat ofrivilliga körfältsbyten, samt den infraröda kameran BMW Night Vision. Motorerna har blivit upp till 17 procent snålare trots höjda effekter. En förklaring är att bensinmotorerna försetts med snabb och exakt piezoinsprutning, en annan är de nya effektiva automatlådorna med kortare växlingstider och snabbare lockup-funktion. Motorerna går alltså som snålast med automat numera. Nya 5-serien, som har blivit 2 000–7 000 kronor dyrare, lanseras 24 mars.