100401-bmw-5-serie-lång Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

BMW 5-serie med extra sparkmån

Kinesiska bilköpare tycker om att ha gott om plats för benen. BMW är inte dummare än att de har tagit fram en förlängd version av nya 5-serien enbart för den kinesiska marknaden. Allt för 14 ynka centimeter.

Att kinesiska premiumbilsköpare uppskattar stort benutrymme är ingen överraskning. Alla som vill vara med och slåss om marknadsandelarna med eller mindre måste ha en förlängd version av sin premiumvagn. Volvo har det, Audi har det och nu har även BMW det i form av nya 5-serien. De två bokstäverna Li på bakstammen visar att här kommer en 5-serie med 14 centimeter längre axelavstånd.

Det är nog tur att Li står där det står, annars skulle det vara svårt att upptäcka den långsträckta tysken. BMW har lyckats maskera den extra längden mycket bra, först när man granskar bilarna sida vid sida syns skillnaden mellan den korta och den långa versionen. Bilarna som byggs i fabriken i Shenyang, som ägs av BMW tillsammans med flera lokala aktörer, mäter totalt 5 039 millimeter från för till akter och har ett axelavstånd på 3 108 millimeter. De riktas främst mot burgna affärsmän som inte är så intresserade av att köra bil, snarare att åka bil.

Baksätet är utformat därefter. Här finns en ”högkomfortabel baksoffa” utvecklad speciellt för den kinesiska marknaden. Man kan också leka med en fyrzons klimatanläggning, underhållningssystemet med skärmar i framstolarnas nackstöd eller gardinerna i sidorutorna och bakrutan. I dörrsidorna finns knappar för att kontrollera såväl det egna sätet som det framför.

Den 14 centimeter längre kinesen erbjuds endast med tre raka bensinsexor, alla med den åttastegade automatlådan som standard. Instegsmodellen 523Li har en 2,5-litersmotor på 204 hästkrafter, 528Li har en 3,0-litersmotor på 258 hästar och storsläggan i gänget är 535Li med sin dubbelturbosexa på 306 hästkrafter.

5-serie med lång hjulbas begår världspremiär på bilsalongen i Peking den 25 april.

https://youtu.be/oCiHubf5wGA?height=347&width=575https://youtu.be/Jy6hdkxv5y0?height=347&width=575

Läs mer