BMW 6-serie Gran Coupé

BMW 6-serie Gran Coupé officiell

Vi har sett spionbilderna och vetat att den har varit på väg, men nu är den helt officiell – BMW:s första fyrdörrarscoupé, 6-serie Gran Coupé!

Den har föregåtts av både ett koncept (visat på bilsalongen i Peking förra året) och en rad mer eller mindre avklädda spiobilder. Dess formgivning har alltså i allt väsentligt knappast varit någon hemlighet. Ändå får vi nog säga att det känns rätt skönt att BMW 6-serie Gran Coupé nu är officiell – på riktigt.

Gran Coupé är den tredje varianten av BMW:s 6-serie, efter cabrioleten och den regelrätta coupémodellen. Det är också BMW:s första inbrytning i den klass som startades av Mercedes CLS och brukar kallas fyrdörrarscoupéer. BMW är sist ut på banan av de namnkunniga tyska premiummärkena att presentera en fyrdörrarscoupé, och konkurrenterna består av just Mercedes CLS, tillsammans med Audi A7 och Porsche Panamera.

6-serie Gran Coupé, förutom två extra dörrar, även fått en dryga decimetern längre kaross gentemot coupémodellen. Gran Coupé mäter in på strax över 5 meter (5 007 millimeter, vanliga coupén är 4 895 millimeter). Den extra längden sitter i sin helhet i kupéutrymmet mellan hjulaxlarna, axelavståndet har växt från 286 centimeter till 297. Bagageutrymmet är i sitt största format (med fällt baksäte) hela 1 265 liter stort.

Under huven sker inga större förändringar jämfört med övriga 6-serien, och motorutbudet består, precis som hos cabrioleten och coupén, av två bensinare och en diesel. På bensinsidan finns 640i, som får en rak sexa på knappt tre liter och 320 hästkrafter, samt 650i, som får en V8 på 4,4 liter och 450 hästar. Den sistnämnda, som har fått en effekthöjning gentemot de siffror vi är vana med, finns även med xDrive, det vill säga fyrhjulsdrift. Dieseln, 640d, som får BMW:s TwinScroll-turbo, är på tre liter och 313 hästkrafter.

Några priser har inte gjorts officiella ännu, men den publika premiären kommer förmodligen att ske i mars, på bilsalongen i Genève. Senare nästa år kommer den att finnas hos handlarna.

https://youtu.be/omsaUnMhR_w?width=575&height=353