BMW 8-serie som AC Schnitzer vill ha den

Till bilsalongen i Essen i december plockar tyska trimfirman AC Schnitzer med sig nya BMW 8-serie utrustad med prestandahöjande grejer.

November 2018 innebär både det ena och det andra. En av grejerna månaden innehåller är lanseringen av nya BMW 8-serie som presenterades i somras. Då passar tyska trimmarna på AC Schnitzer (inte schnitzel som jag höll på att skriva på tom mage) att visa upp hur de tycker att G14/G15-generationen ska utrustas.

Först och främst erbjuder de motoruppgraderingskit som innebär högre effekt och med vrid. M850i xDrive förser de med 70 nya hästkrafter och 100 friska newtonmeter så att specifikationerna lyder 600 hästkrafter och 850 newtonmeter. Dieselvarianten 840d xDrive skruvas upp från 320 hästkrafter och 680 newtonmeter till 380 hästkrafter och 780 newtonmeter.

Några siffror för vad uppgraderingarna gör för prestandan presenteras inte, men att originalbilens 0-100 km/h på 3,7 respektive 4,9 sekunder vässas förmodligen med ett par tiondelar eller liknande. Däremot utlovar AC Schnitzer att programvaran som de utvecklat ger vassare gasrespons än vad BMW erbjuder som original. Även motorljudet sägs vara bättre.

För att matcha prestandahöjningarna erbjuder AC Schnitzer stötdämpning och fjädring som sänker bilen (tyngdpunkten sänks mellan 10 och 25 mm) och ger den bättre köregenskaper, men förmodligen också stötigare gång. Sänkningen kryddas med AC Schnitzers egna fälgar i storlekarna 20 och 21 tum.

På utsidan syns AC Schnitzers förvandling på nytillkomna kolfiberdetaljer – spoiler och splitter i fronten, winglets framför främre hjulhusen och längst bak på tröskellådorna, grov diffusor med eller utan integrerat bromsljus samt – om man vill toppa det hela rejält – en bakvinge. Den tyska trimfirman har även passat på att byta ut båda rektangulära ändrören till fyra runda med kolfiberhölje.

Kunden som väljer att lämna in sin nya 8-serie till AC Schnitzer kan även välja en uppgradering av interiören, då ingår bland annat växelpaddlar, pedaler och nyckelhållare i aluminium. Uppgraderingarna ska passa både 8-serie Coupé (G15) och 8-serie Cabriolet (G14).

Vad saker och ting kostar verkar inte ens ens AC Schnitzer själva veta eftersom de ännu inte är helt färdiga med uppgraderingspaketet. Kanske du kan få svar på den frågan i början av december när de ställer ut bilen, ACS8 5.0i, på bilsalongen i tyska Essen.