Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110216-bmw-active110216-bmw-active110216-bmw-active
110216-bmw-active

BMW ActivE – eldriven 1-serie redo för världen

Så här ser BMW 1-serie Coupé ut med en elmotor under huven. Den eldrivna versionen av 1-serien är nu färdig för trafik och kommer att börja leasas ut till kunder under året.

Att BMW har varit på gång med en eldriven version av 1-serien fick vi veta redan vid årsskiftet 2009/2010 då Concept ActivE visades för första gången. Konceptbilen var nästa steg i BMW:s så kallade Project i som syftar till att ta utveckla framtidens drivsystem. Nu har BMW tagit ytterligare ett steg. ActivE är redo för verkligheten och kommer att tillverkas i en serie om 1 000 bilar som ska leasas ut till kunder i USA, Europa och Kina under 2011. Men ActivE är ingalunda det sista steget i elbilsprojektet. Leasingkunderna ska få säga vad de tycker om bilen och den feedback som BMW får ska användas i utvecklingen av den lilla eldrivna stadsbil som beräknas vara färdig för fullskalig serieproduktion 2013.

Leasingkunderna ska dock inte behöva dras med någon halvfärdig prototyp. ActivE ska fungera och se ut precis som en vanlig 1-serie Coupé, men med några avgörande skillnader. Den största är naturligtvis drivlinan. BMW ActivE har fått en liten bula på motorhuven för att göra plats, inte för elmotorn, utan för ett litiumjonbatteri. BMW har stuvat om rejält i drivlinan och monterat elmotorn på 170 hästkrafter och 250 newtonmeter ovanpå bakaxeln. Strax framför bakaxeln, i T-formation, sitter ytterligare två litiumjonbatterier som ser till att räckvidden på pappret blir 160 kilometer. BMW försäkrar att paketeringen av drivlinan gör att utrymmena i bilen inte påverkas, ActivE ska vara precis lika rymlig som en vanlig 1-serie Coupé.

Vad som däremot påverkas av eldriften är vikten. Batteripaketen väger 450 kilo och höjer tjänstevikten till hela 1 815 kilo. Det inverkar förstås på prestandan. BMW ActivE behöver 9,0 sekunder för att ta sig från 0 till 100 km/h och toppfarten är 145 km/h. När kraften i batterierna är slut tar det 4-5 timmar att ladda fullt via ett 240-voltsuttag.

Läs mer

Provkörning