Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Alpina Burkard Bovensiepen GmbH

BMW Alpina B4 Gran Coupé är snabbare än M4

Tyska Alpina presenterar en ny generation B4, denna gång inte baserad på 4-serie Coupé utan på 4-serie Gran Coupé. Med 495 hästkrafter är den riktigt snabb. Snabbare än BMW:s egna M4 Coupé.

BMW har ännu inte presenterat en M4 Gran Coupé. Den sägs vara på gång, även om fokus just nu framför allt ligger på M3 Touring som ska komplettera redan introducerade M3 Sedan och M4 Coupé.
Alpina, som nyligen meddelade att BMW köpt varumärket av det lilla men mycket kunniga familjeföretaget, fyller nu en lucka som gapar tom – BMW Alpina B4 Gran Coupé klämmer in sig i utrymmet.

BMW Alpina B4 Gran Coupé har en dubbelturbomatad rak sexa på 3,0 liter från BMW under huven. Det är samma motor som presenterades i B3 Sedan och B3 Touring för några år sedan, men efter lite skruvande på maskinen når effekten 495 hästkrafter, 33 fler än tidigare, och maxvridet uppgår till 730 newtonmeter, en ökning med 30. Kraften når, via en åttastegad automatlåda, alla fyra hjul enligt BMW xDrive-vis.

1 AV 4
Foto: Alpina Burkard Bovensiepen GmbH
2 AV 4
Foto: Alpina Burkard Bovensiepen GmbH
3 AV 4
Foto: Alpina Burkard Bovensiepen GmbH
4 AV 4
Foto: Alpina Burkard Bovensiepen GmbH

0-100 km/h går på snabba 3,7 sekunder. Det är en lägre siffra än den M4 Coupé fixar (4,2 sekunder), den är till och med lägre än M4 Coupé Competitions accelerationssiffra som är 3,9 sekunder.
0-200 km/h går på 12,9 sekunder och toppfarten är 301 km/h. Det kan jämföras med M4 Coupés 250 km/h när bilen är utrustad med toppfartsspärr, eller 290 km/h om bilen är utrustad med förhöjd toppfartsspärr via M Driver’s Package-tillvalet.

Men allt är inte motor, Alpina har även arbetat för att få chassit att agera vassare. Bland annat ny fjädring och nykalibrerad, justerbar stötdämpning har tagit plats tillsammans med förändrad vertikal vinkel på framhjulen (cambervinkeln).

Stabilt ska det vara.Stabilt ska det vara.Stabilt ska det vara.
1 AV 2
Stabilt ska det vara.
Foto: Alpina Burkard Bovensiepen GmbH
2 AV 2
Foto: Alpina Burkard Bovensiepen GmbH

Bromsarna har uppgraderats med 395-millimetersskivor fram och 370-millimetersskivor bak, båda i stål. Dessa kan uppgraderas till hålborrade kolfiberkeramiska skivor.
Fälgarna runt om är 20 tum stora. De främre är 8,5 tum breda, de bakre 10 tum. Självklart är de av klassiskt Alpina-snitt. På fälgarna har man trätt Pirelli P Zero-däck.

Interiört har Alpina förstås adderat sin ”touch” för att ge en större känsla av lyx. Dessutom erbjuder de kunden i princip vad de önskar i form av läder, textilier och utförande.

https://youtu.be/zfwHevyBRRA

Enligt Alpinas onlinekonfigurator kostar B4 Gran Coupé från 77 143 euro, det vill säga från 797 400 kronor. Det är ungefär 90 000 kronor mindre än svenska ingångspriset för M4 Coupé.

MISSA INTE: Test av BMW M3 Competition