Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100617-alpina b5 biturbo
100617-alpina b5 biturbo
100617-alpina b5 biturbo
100617-alpina b5 biturbo

BMW Alpina B5 Biturbo – internetpremiär

En ny BMW-modell innebär allt som oftast en ny modell från Alpina. Så även nu när nya 5-serie har introducerats och börjat säljas. Här är Alpina B5 Biturbo.

En tuff, men något ovanlig konkurrent (i alla fall på våra breddgrader), till BMW:s M-modeller är Alpinas förädlade varianter.

På Goodwood Festival of Speed i Storbritannien nästa månad ska Alpina, som är en biltillverkare självständig från BMW (nåja, de behöver i alla fall deras modeller), visa upp Alpina B5 Biturbo. Och som modellbeteckningen avslöjar handlar det alltså om deras nya modell baserad på nya BMW 5-serie, internt kallad F10.

Alpina har skickat ut en officiell skiss på bilden som du kan se här ovan. Mycket mer avslöjar de inte i dagsläget, inte mer än att de fortsätter på sin inslagna förädlingsväg sedan sex BMW-generationer och att bilen kommer att erbjuda en mix av lyxig prestanda, elegant styling, sportig körupplevelse och exklusivitet.

Vad som återfinns under huven återstår att se, men vi kan nästan gissa oss till att man använder sig av samma spis som finns i B7 Biturbo (Alpinas förädlade 7-serie). Det betyder i så fall 4,4-liters V8 med dubbelturbo, en av BMW:s  senaste motorer, men där Alpinas utvecklare har gjutit om den i aluminium, försett den med specialsmidda kolvar och specialutvecklade laddluftkylare – bara för att nämna några förändringar. I B7 Biturbo ger motor 507 hästkrafter och 700 newtonmeter. Något liknande lär det förmodligen bli även i B5 Biturbo.

Utseendemässigt ser vi på bilden att det i vanlig Alpina-anda handlar om ett speciellt spoilerpaket och stora fälgar à la turbinutförande. Inuti bilen blir det exklusivt värre med mycket ädelträ och påkostade skinnmaterial.

Läs mer