BMW Alpina B7 Biturbo har nu smugit fram
Bilen som vi visade skisser på i julas är nu officiell. På Genèvesalongen visar biltillverkaren, inte BMW, upp sin Alpina B7 Biturbo – en förädlad 7-serie med extra tryck under huven.
Företaget Alpina Burkard Bovensiepen GmbH, kort och gott Alpina, från Bayern klassas som en självständig biltillverkare och står alltså på egna ben även om det är BMW-bilar som de baserar sina skapelser på.
De har gjort en rad modeller under många år – bland annat B6, B7, B9, B10, B11 och V12-bestyckade B12. De har även haft några modeller med bokstäverna C och D i beteckningarna, men då har det handlat om coupé- respektive dieselbilar, alla baserade på BMW. Logiskt va?
Nu är det dags för fjärde generationen Alpina baserad på BMW:s 7-serie och för enkelhetens skull har de behållt föregångarens beteckning, vilket ger oss BMW Alpina B7 Biturbo. Vissa hävdar att en Alpina inte ska använda BMW som ”prefix”, men vi väljer att skriva som Alpina önskar ha det.
Vad är det då som gör denna Alpina så speciell? En snabb hast på pappret kan få en att tro att det handlar om en vanlig BMW 750i, men så är inte fallet. Visst är motorn en V8 på 4,4 liter och bestyckad med dubbelturbo, men där slutar likheterna, mer eller mindre.
Alpinans V8-motor, helt i aluminium, är specialutvecklad just för B7. Specialsmidda kolvar, specialutvecklade turboaggregat med ett laddtryck på en bar samt specialbyggd intercooler med extra korta insugskanaler ger bilen 100 extra hästkrafter jämfört med 750i. Då landar vi alltså på den i dubbel bemärkelse, i BMW-kretsar, välbekanta siffran 507 (tänkte på den vackra BMW från 1950-talet samt på effektuttaget hos senaste generationen M5).
Toppeffekten nås vid 5 500 r/min medan maximalt vridmoment, 700 newtonmeter (100 mer än i 750i), finns tillgängligt hela vägen från 3 000 till 4 750 r/min.
Kraften skickades sedan till den sexstegade automatlådan från ZF som är utvecklad för att växla helt ryckfritt och komfortabelt i automatläget. I sportläget eller det manuella läget får man vara beredd på att det kan rycka vid växlingarna, men då får man i stället känna på kraften när motorn skjuter fram bilen med allt vad den har. 0-100 km/h går på 4,7 sekunder vilket är halvsekunden snabbare än vad det tar för 750i. Toppfarten är begränsad till 280 km/h. Hyfsade siffror för en bil som väger strax över två ton.
Fjädrarna är kortade med 15 millimeter fram och 10 millimeter bak, för att få bilen lägre och alertare på vägen. Stötdämparna och fjädringen är elektroniskt justerbara. På så sätt kan Alpina B7-ägaren försätta dem i tre olika lägen – komfort, normal och sport. Någon närmare förklaring vad de innebär behövs förhoppningsvis inte.
Trots att många tycker om vad Alpina lyckas åstadkomma designmässigt med sina bilar så har de alltid följt devisen ”funktion före form”. Detta gäller även för nya B7. Frontspoilern med dess stora horisontella luftintag samt nedre luftkanalerna är till för att ge kylluft till bland annat transmissionen, de separata oljekylarna och motorn. Utformningen av de främre och bakre spoilerpaketen har följt ett noggrant schema för att få ut det bästa möjliga aerodynamiskt sett.
Utsidan kryddas med en halvdiskret bakvinge, fyra kromade ändrör och de på Alpina obligatoriska turbinfälgarna med 20 ekrar. På B7 mäter de 21 tum och är skodda med däck i dimensionerna 245/35 fram och 285/30 bak.
Inuti bilen är det lyx som gäller, som man kan vänta sig av en 7-serie med extra allt. Inredningen genomsyras av träslaget laurel som kommer från California Bay Laurel, ett träd som hittas enbart i Kalifornien. Detta går så klart att byta ut om man så önskar. Som alternativ finns pianolackinteriör med inslag av diagonalt ställda silverromber.
I övrigt har bilen det mesta man kan tänka sig att en bil kan ha i dag.
Ni kanske är intresserade av vad en bil av den här kalibern sörplar i sig vid blandad körning. 1,19 liter per mil vill den ha. Koldioxidutsläppet uppgår till 286 gram per kilometer.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se