Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW återkallar 324 000 dieselbilar i Europa

BMW återkallar närmare 324 000 dieselbilar i Europa. Anledningen är att ett tekniskt fel orsakat närmare trettio motorbränder i Sydkorea bara i år. Det rapporterar tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Enligt BMW är det EGR-modulen som spökar. Enligt det tyska märket har man upptäckt att EGR-kylaren riskerar att läcka små mängder glykol som sedan lagras inne i EGR-modulen. I kombination med de kol- och oljesediment som finns inne i EGR-modulen, samt de höga temperaturerna från avgaserna, riskerar blandningen att antända. I värsta fall kan brand uppstå.

BMW vill i och med återkallelsen kontrollera alla EGR-moduler och byta ut felaktiga komponenter.

De modeller som återkallas i Europa är alla BMW 3-serie, 4-serie, 5-serie, 6-serie, 7-serie, X3, X4, X5 och X6 utrustade med fyrcylindriga dieselmotorer och producerade mellan april 2015 och september 2016, samt samma modeller fast med sexcylindriga dieselmotorer och byggda mellan juli 2012 och juni 2015.

I sitt eget pressmeddelande avslöjar inte BMW hur många bilar i Europa som berörs, men enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung rör det sig om 323 700 varav drygt 96 000 ska finnas i Tyskland.

I Sydkorea har redan 106 000 fordon återkallats. Där tvingades BMW till en offentlig ursäkt för några dagar sedan på grund av motorbränderna.