Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW 5-serie TouringBMW 5-serie TouringBMW 5-serie Touring
BMW 5-serie Touring Foto: This image is copyright free for editorial use. (c

BMW återkallar modeller med sexcylindrig motor

Ett problem med lösa skruvar som äventyrar de sexcylindriga motorernas funktion gör att BMW frivilligt återkallar drygt 156000 bilar i USA och omkring 500 bilar i Sverige. Merparten av BMW:s modellserier berörs.

I amerikansk media har man i kväll kunnat läsa att BMW på frivillig väg återkallar 156137 bilar med sexcylindrig motor i USA sedan det framkommit att skruvar som håller kamaxeln för den variabla ventilstyrningen i vissa fall kan lossna eller gå sönder. Om det inträffar försätts motorn i felsäkert läge vilket begränsar motorns kapacitet. Men om problemet kvarstår och motorn fortsätter köras kan den stanna eller gå sönder.

BMW säger att om felet skulle inträffa på en bil får föraren genast ett felmeddelande i displayen om att kontrollera motorn (Check engine) eller att motorn behöver service snarast. Då ska ägaren kontakta sin BMW-verkstad. Om motorn stannar rekommenderas man att inte köra vidare utan begära bärgningshjälp.

Bilarna som berörs i USA är av årsmodell 2010 till och med 2012 och av följande modeller:

1-serie

3-serie

5-serie (inklusive Gran Turismo)

6-serie

X3

X5

X6

Z4

Efter kontakt med BMW Sverige kan teknikensvarld.se berätta att denna återkallelse även berör europeiska kunder. I Sverige är det cirka 500 BMW-ägare som kommer att informeras via brev där de uppmanas att besöka sin BMW-verkstad för kostnadsfri åtgärd.

Tidigare denna månad återkallade BMW 232000 bilar i Kina på grund av ett fel som inte meddelats.

För att ta del av andra aktuella och avslutade återkallelser, klicka här.