Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100604-bmw-1-serie-m
100604-bmw-1-serie-m
100604-bmw-1-serie-m
100604-bmw-1-serie-m

BMW bekräftar M-version av 1-serien

För första gången får vi ett officiellt besked från BMW – 1-serien kommer i en M-version. M-chefen Kay Segler säger i en intervju att bilen inte ska heta M1 men att den ska lanseras nästa år.

 I vad som vid det här laget känns som en evighet har vi fått höra motstridiga uppgifter om en eventuell M-version av BMW 1-serie. Ena stunden har BMW släckt vårt hopp och andra stunden har spionfotograferna fångat rullande prototyper på bild. Nu får vi för första gången ett officiellt besked om hur det verkligen ligger till.

Chefen för BMW:s M-division, Kay Segler, säger i en intervju med tyska Auto News att en 1-serie preparerad av M-divisionen definitivt ska lanseras. Han vill inte ge några detaljer om bilen men han bringar viss klarhet i namnfrågan när han bestämt avfärdar namnet M1 eftersom det är vigt för den ikoniska sportbilen från 1980-talet. Det troligaste är att bilen kommer att baseras på 135i Coupé och får namnet 135 M. Segler berättar vidare att bilen ska utformas som något av en instegsmodell till M-divisionen, främst tänkt för unga köpare som köper sin första M-modell. Han talar också om ett begränsat antal exemplar och en lansering som är planerad till andra kvartalet nästa år.

Vad som kommer att sitta under huven kan vi i dagsläget bara gissa oss till. Den bästa gissningen är förmodligen att det blir den raka sexan som introducerades i 535i Gran Turismo och som går under namnet N55. Effekten lär hamna en bit ovanför 306 hästkrafter för att ta avstånd från 135i men inte för nära 400-strecket för att inte konkurrera med M3.

På bilderna ses BMW 1-serie tii Concept från 2007.

Läs mer