Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: daniel kraus

BMW bygger bränslecells-suv 2022

Nya BMW X5 ska förses med bränslecell i stället för uppladdningsbart batteri. Produktionen ska starta 2022 men BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich tror att tekniken dröjer.

– Tekniken för bränsleceller i bilar är ungefär där elbilarna var för tio år sedan, säger BMW-chefen.

Vi har hört det tidigare från BMW och Mercedes och på senare år från Toyota, Honda och Hyundai: bränsleceller är framtiden. I praktiken är en bränslecellsbil en elbil där energin kommer från en bränslecell som tankas med vätgas i stället för från ett uppladdningsbart batteri. BMW planerar nu en nysatsning på tekniken och ska börja bygga en bränslecellsdriven X5 om två år. BMW arbetar tillsammans med Toyota för att utveckla tekniken och hoppas att infrastrukturen, alltså försörjningen av vätgas, finns på plats någon gång mellan 2025 och 2030.

Foto: daniel kraus

– Vätgas och bränsleceller kan på lång sikt bli ett fjärde ben i vår portfölj av drivlinor, speciellt för de lite större X-bilarna, förklarar BMW:s utvecklingschef Klaus Fröhlich.

I BMW X5 ska cirka 6 kg vätgas i två 700-bartankar ge en uteffekt på 168 hästkrafter. Förutom bränslecellen finns också ett batteri som kan hjälpa till och ge elmotorn kraft vid till exempel acceleration. En konverter ser till att elmotor och batteri får rätt spänning från bränslecellen och från energiåtervinningen i bromssystemet. Totalt ska uteffekten från hela drivlinan nå 368 hästkrafter vilket anses tillräckligt för en bil i X5-storlek eller större.

LÄS MER: DUELL – Toyota Mirai mot Hyundai Nexo

Redan 2015 visade BMW bränslecellstekniken i en 5-serie GT med en drivlina som utvecklats tillsammans med Toyota och till deras bränslecell.

Ett problem för bränslecellsbilarna är att infrastrukturen för vätgas inte är på plats. För att tillverka stora mängder vätgas på ett klimatvänligt sätt behövs också stora mängder elenergi. Vätgasproduktionen står alltså inför samma utmaningar som batteriindustrin.

Foto: daniel kraus

Att tanka vätgas går snabbare än att ladda ett elbilsbatteri och på samma yta och vikt går det att bygga bränsleceller och vätgastankar som ger bilar och lastbilar lång räckvidd. Tekniken kan bli aktuell först och främst för tyngre fordon och i en miljö där det är lättare att få fram vätgas än el.

I dag finns vätgasbilarna Toyota Mirai, Hyundai Nexo och Honda Clarity på vissa marknader. Mercedes ska bygga en vätgasdriven GLC och 2022 ska BMW börja bygga sin nya X5 med bränslecell och vätgastankar.