Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080826-bmw-grönare080826-bmw-grönare080826-bmw-grönare
080826-bmw-grönare

BMW byter fokus

BMW kommer inte att lansera någon konkurrent till Audi R8. Inte heller tänker man lägga ned allt för mycket energi på att delta i hästkraftskriget. I stället ska man satsa på att utveckla den miljövänliga tekniken EfficientDynamics. Det avslöjar BMW:s produktchef.

R8 har varit en stor framgång för Audi, och har sannolikt även inneburit en rejäl statushöjning för det tyska märket. Spekulationerna om att BMW ska komma med moteld i form av en R8-konkurrent har rasat vilt och kommer troligen att göra det även i fortsättningen. Det läckra konceptet M1 Hommage satte extra fart på ryktena om en M1-efterträdare. Det udda men icke desto mindre vackra konceptet Gina Light Visionary Model gav i sin tur upphov till rykten om en uppföljare till gamla Z8. Några spionbilder på en produktionsbil av något av koncepten har dock lyst med sin frånvaro, trots att BMW:s styrelseledamot Herbert Diess har sagt att det finns planer på att återuppliva M1.

Nu kommer dock ett nytt uttalande från en annan BMW-höjdare. BMW:s produktchef Klaus Draeger säger i en intervju med AutoTelegraaf att det inte är speciellt troligt att BMW lanserar en ny M1, eller ens någon form av konkurrent till Audi R8 för den delen. Draeger säger att det är mycket viktigare för BMW att satsa på och utveckla den miljövänliga och bränslesparande tekniken. Draeger hänvisar till att 850 000 BMW-bilar har sålts med EfficientDynamics-paketet bara i år. Han föreställer sig att den siffran bara kommer att öka. BMW kan alltså komma att gå från att vara ett prestandainriktat märke till ett BMW som först och främst vill göra bilkörningen så grön som möjligt.

Läs mer