Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage. Foto: Illustration: Mattias Rabe

BMW-chef: ”Supersportbil med Lexus? Över min döda kropp!”

BMW ska bygga en supersportbil, men tillsammans med vem? Lexus eller McLaren? Förstnämnda verkar vara helt uteslutet, trots samarbete mellan BMW och Toyota.

För en månad sedan nåddes vi av uppgifterna att BMW planerar en supersportbil som de ska utveckla tillsammans med brittiska McLaren, en bil som i så fall är tänkt att bli något av en tysk syskonmodell till efterföljaren av dagens McLaren 650S.

En supersportbil med monocoque-kolfiberchassi, hjulupphängning och styrning från britterna i symbios med en fyra liter stor BMW-V8 med fyra turboaggregat (två avgasdrivna, två elektriskt drivna). När lanseringen, om det nu blir en sådan, äger rum under 2019 är det med omkring 750 hästkrafter den ska locka till sig kunder.

BMW:s M-chef Frank van Meel har förnekat att hans företag och McLaren har något gemensamt i görningen. Men tydligen står han helt utanför processen eftersom han vill utveckla en supersportbil enbart med kunskapen som finns inom hans egen avdelning. Därför är dementerandet inte värt någonting, det är i stället BMW:s högsta ledning som har hand om ärendet, helt utan van Meels inblandning.

För ett par veckor sedan kom nya uppgifter, att BMW och Toyota/Lexus tillsammans ska bygga morgondagens supersportbil. BMW uppgavs vara så imponerade av Lexus nedlagda LFA att de båda biltillverkarna redan har tagit fram en prototyp för en fyrhjulsdriven, mittmotoriserad supersportbil innehållandes stora mängder kolfiber och aluminium.

De senare uppgifterna lät sanningsenliga med tanke på att BMW och Toyota redan samarbetar och bland annat ska ta fram en gemensam sportbil som är tänkt som efterträdare till både Z4 och Supra. Men BMW och Lexus har tydligen inget gemensamt inom supersportbilsgenren. En styrelsemedlem hos BMW, som Automobile Magazine citerar, ska nämligen ha sagt ”Endast över min döda kropp” som svar på frågan om supersportbilen.

Då är det hetaste spåret återigen BMW/McLaren-grupperingen.