Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW Concept 4 förhandsvisar nya 4-serie

På Frankfurtsalongen visar BMW upp en konceptbil som ger oss en första inblick i hur nya 4-serie Coupé ser ut. Mest iögonfallande? Inte själva bilen utan de gigantiska njurarna i fronten.

Nya BMW 3-serie i både sedan- och kombiutförande rullar redan på vägarna, nu väntar vi på att treans slankare syskon – 4-serie – ska ta sig ut i trafiken. Vi är inte där än, men på årets Frankfurtsalong visar BMW upp konceptbilen Concept 4 som är vad namnet antyder, det vill säga en första titt på nya 4-serie. Concept 4 beskrivs som en ”framtidsinriktad tolkning av märkets oföränderliga DNA som representerar magin med coupékörning i sin mest spännande form”.

– BMW Concept 4 förkroppsligar BMW:s estetiska essens. Den kombinerar perfekta proportioner med en tydlig och exakt design, säger Adrian van Hooydonk, BMW Groups designchef.

När besökarna på Frankfurtsalongen samlas runt Concept 4 i BMW:s monter kommer det inte vara coupéformerna som blir samtalsämnet. Det finns en detalj som stjäl all tid i rampljuset, nämligen njurarna i fronten. Dessa är till och med större än njurarna på jättesuven X7 och konceptbilen Vision iNext.

– Njurgrillen har alltid varit en signaturdetalj på BMW-bilar. BMW Concept 4 visar upp en självsäker och stilren variant av denna ikoniska detalj. Samtidigt erbjuder BMW Concept 4 en blick av den uttrycksfulla fronten på 4-serien. Det vertikalt orienterade gallret passar sömlöst in i såväl proportionerna av fronten som i BMW:s berömda förflutna. Faktum är att dess form och design hänvisar till legendariska klassiker som BMW 328 eller BMW 3.0 CSi och belyser på så vis BMW-märkets långa och framgångsrika historia som en tillverkare av fina coupéer, säger Domagoj Dukec, chef för BMW Design, och fortsätter:

– Njurgrillen innehåller också några genomarbetade detaljer. Själva gallret har horisontella dekorelement som är avfasade vilka skapar snygg kontrast gentemot frontens sportiga design och ger djup och exklusivitet till grillen. Titta närmare och en annan höjdare avslöjas: det invecklade gallret i njurarna och i luftintagen som består av en mängd små 4:or.

Från denna vinkel, är det inte en gammal Trans Am från 1970-talet man ser i fronten?Från denna vinkel, är det inte en gammal Trans Am från 1970-talet man ser i fronten?Från denna vinkel, är det inte en gammal Trans Am från 1970-talet man ser i fronten?
Från denna vinkel, är det inte en gammal Trans Am från 1970-talet man ser i fronten?

Lämnar vi grillen och tittar på övriga bilen, vilket är svårt, ser vi en kraftfull men ändå slank coupékaross som andas en hel del BMW. Man kan se lite 8-serie Coupé

 i konceptbilen. Det är mycket veck och linjer som ska samspela, ungefär som på nämnda 8-serie men betydligt mer utmejslade på Concept 4. Karossfärgen heter Forbidden Red (förbjuden röd) och har lagts på för att framhäva all kurvatur.

https://youtu.be/tfQlq2ZEJww

Det är tydligt att Concept 4 är en showbil. Flertalet detaljer kommer att tonas ned till produktionsversionen av nya 4-serie. Ytterbackspeglarna, inte minst, men även den rena baken och sannolikt också den gigantiska grillen.