Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW Concept 8-serie officiell

Vi har redan sett silhuetten av den, nu får vi se hela bilen då BMW har släppt bilder och information om kommande 8-serie i konceptutförande.

Den ska visas upp inför publik först i helgen när årets Concorso d’Eleganza Villa d’Este vid italienska Como-sjön går av stapeln, men cheferna i München kunde inte hålla sig och låter världen ta del av koncepbilen – Concept 8-serie – redan nu. Bilen är en förstudie i hur kommande 8-serie Coupé kommer att te sig. Du kanske tycker dig känna igen konceptet och platsen som det visas på? Då är det förmodligen Gran Lusso du tänker på, den visades på Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013 och var även den en iögonfallande coupémodell. Men Concept 8-serie är, även om den också andas lyx, betydligt tajtare i kroppen och framför allt sportigare. Den upplevs inte som lika klumpig och visa detaljer påminner en del om i8. En eventuell arvtagare till 6-serie som vi ännu inte vet om den kommer att finnas kvar. Sannolikt inte.

Formerna är klassiska med moderna inslag. Fronten utmärks av ett par rejäla njurar, något som inte alla har lätt för, och smala strålkastare som lyser upp vägen framför med laser. BMW har som bekant erbjudit laserstrålkastare i några år. Mellan de stora luftintagen i fronten har man klämt in en parti med kolfiber för att höja sportigheten hos Concept 8-serie. Kolfiber har man också använt till bakdiffusorn som även den flankeras av stora hål för luftströmmarna. Rumpan, som trots konceptformerna känns typisk för BMW, kröns av två trapetsoidformade ändrör.

Interiört ser det inte ut som i BMW-bilarna i dag, men det ser heller inte ut som i en typisk konceptbil med futuristiska detaljer. Insidan är heller inte gödslad med skärmar, endast två stycken finns, på mittkonsolen och i mätarhuset. Insidan, som rymmer fyra separata stolar, känns med andra ord produktionsmässig. Sportstolarna i kolfiber är klädda med läder, precis som mycket annat i bilen. Som om inte ratten i sig ger ett tillräckligt sportigt intryck så har BMW även ytbehandlat växelpaddlarna med en röd ton för att förarens tankar ska gå till racerbanan.

Enligt BMW-bossen Harald Krüger ska 8-serie Coupé kombinera lyx och knivskarpa sportbilsegenskaper. Då behövs det motorer därefter. Om det blir hybriddrivlinor återstår att se, förhandsuppgifterna talar i stället om tre olika turbomatade motorer – rak sexa på 3,0 liter, V8 på 4,4 liter och V12 på 6,6 liter. 8-serie Coupé kommer under 2018.

https://youtu.be/