Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091217-bmw-concept-activee
091217-bmw-concept-activee
091217-bmw-concept-activee
091217-bmw-concept-activee Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

BMW Concept ActiveE debuterar i Detroit

BMW:s elbilssatsning har gått in i nästa fas. Efter testerna med den eldrivna Minin har turen kommit till BMW 1-serie. Concept ActiveE är mer avancerad, mer lik en vanlig bil och snart kan den finnas på vägarna.

 Under namnet Project i har BMW arbetat för att ta fram alternativa drivlinor till sina bilar. Det första fysiska resultatet av Project i var Mini E som sedan en tid tillbaka har testkörts av vanliga människor i New York, Los Angeles och Berlin. Nu har elbilsprojektet gått in i nästa fas. På Detroitsalongen i januari visas BMW Concept ActiveE som är den första helt eldrivna BMW:n avsedd för vardaglig användning. Även den här gången ska BMW bygga en testflotta på ett ännu okänt antal bilar som ska köras i storstäder världen över. Resultaten av testerna ska användas i utvecklingen av en elbil som ska lanseras under ett nytt märke inom BMW-koncernen under första halvan av nästa decennium.

BMW Concept ActiveE är som synes baserad på BMW 1-serie och är mer ”färdig” än Mini E. Medan Mini E tvingades kompromissa bort sitt baksäte för att få plats med 5 088 små litiumjonbatterier har Concept ActiveE en smartare och kompaktare lösning som gör att bilen kan fortsätta vara fyrsitsig. Det nya litiumjonbatteripaketet är det första resultatet av samarbetet mellan BMW och SB LiMotive, som är ett joint venture mellan Samsung och Bosch. Det vätskekylda batteripaketet är nedpackat i botten och löper längs med bilens mitt. Största delen av batteriet finns under baksätet där bensintanken sitter på en vanlig bil, men även i motorrummet finns batteridelar. Dessvärre inkräktar batteriet en hel del på bagageutrymmet som krymper från 370 till 200 liter. Dessutom blir 1-serien rejält mycket tyngre. Concept ActiveE väger in på modiga 1 800 kilo men tack vare batteripaketets placering har tyngdpunkten flyttas närmare marken samtidigt som viktfördelningen fram-bak fortfarande är 50-50.

Batteripaketet har till uppgift att förse elmotorn med kraft. Elmotorn är integrerad i bakaxeln och levererar 170 hästkrafter och 250 Nm, vilket räcker för accelerationssiffror som lyder 0-100 km/h på knappt 9 sekunder och 0-60 km/h på 4,5 sekunder. Toppfarten begränsas till 145 km/h. Räckvidden anges till 160 km och en full laddning går på tre timmar via ett 230-voltsuttag. Som i många andra elbilar arbetar motorn i Concept ActiveE som en generator när den inte behövs för acceleration. Detta gör att föraren kan sänka farten bara genom att lyfta foten från gaspedalen. Så fort gaspedalen släpps upp går motorn över till generatordrift, tar vara på rörelseenergin och lagrar den i batterierna. Den här tekniken uppges ge cirka 20 procent längre räckvidd samtidigt som den enligt BMW möjliggör en bekvämare körstil, speciellt i stadstrafik där hela 75 procent av alla inbromsningar kan göras utan att använda bromspedalen. För säkerhetens skull tänds bromsljusen vid motorbromsning. Eftersom motorn endast driver på bakhjulen fås även bromskraften bara på bakhjulen. Självklart finns ett vanligt hydrauliskt bromssystem som arbetar på alla fyra hjul.

Concept ActiveE använder ett fjärrstyrningssystem liknande de i Chevrolet Volt och Nissan Leaf. När bilen laddas kan föraren styra olika funktioner med en liten fjärrkontroll eller mobiltelefonen. Bland annat kan luftkonditioneringen sättas på och det finns även en timerfunktion som gör att bilen kan värmas upp i god tid innan man måste köra iväg. Systemet gör det även möjligt att, hur långt bort från bilen man ön befinner sig, hålla koll på bilens laddstatus och den möjliga räckvidden. Dessutom får man hjälp att leta reda på närliggande laddställen.

Läs mer

Provkörning