100425-bmw-gran-coupe

BMW Concept Gran Coupé – snart i produktion?

BMW överraskar alla i Peking genom att visa en hittills okänd konceptbil. Concept Gran Coupé är en låg fyradörrarscoupé som inom kort kan bli en direkt utmanare till Mercedes CLS och kommande Audi A7.

 Vi har sett fram emot mycket på bilsalongen i Peking som pågår i dagarna, bland annat de kinesiska versionerna av Saab 9-3 och 9-5. Ingen hade räknat med att BMW skulle visa en helt ny konceptbil som dessutom ser ut att vara i det närmaste produktionsfärdig. BMW hade på förhand bara aviserat att den förlängda 5-serien skulle visas i Peking men det blev en helt annan bil som stal showen.

Den nya konceptbilen heter BMW Concept Gran Coupé och är en låg, bred och aggressivt designad fyradörrarscoupé. Vi lägger betoning på låg, Gran Coupé är bara 140 centimeter hög, vilket gör den 10 centimeter lägre än 5- och 7-serien. Utseendemässigt är det inte svårt att hitta likheter med konceptbilen Concept CS från 2007, även om Gran Coupé ger ett betydligt elegantare och slankare intryck än den svulstiga Concept CS. I fronten har BMW gått tillbaka till sina rötter, BMW-njurarna i grillen ser återigen ut som en hajnos. Strålkastarna påminner starkt om de som sitter på 7-serien medan bakstammen främst är inspirerad av nya 5-serien. Däremellan hittas en coupélik fönsterlinje och karmlösa dörrar.

BMW vill inte dela med sig av någon teknisk information om Gran Coupé, de upprepar bara mantrat att konceptbilen är en vision av vad som skulle kunna byggas. Det betyder med all sannolikhet att BMW är på väg att ge sig in i det allt mer populära segment som grundades av Mercedes CLS och har fyllts på av VW Passat CC och till viss del Porsche Panamera och Aston Martin Rapide. Det är ingen hemlighet att även Audi siktar på att lansera en fyradörrarscoupé med namnet A7. Att BMW skulle låta konkurrenterna härja ostört är inte så troligt. Vi kan också vänta oss att nästa generation 6-serie kommer att vara mycket lik Gran Coupé.