Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW Concept M8 Gran Coupé avtäckt i Genève

Kommande 8-serie ska ta över rollen som flaggskeppsmodell i BMW-paletten. Nu visar man upp Concept M8 Gran Coupé i Genève – prestandaversionen av fyrdörrarsvarianten som står klar 2019 för att utmana Mercedes-AMG GT och Porsche Panamera.

BMW:s kommande 8-serie har vi här på teknikensvarld.se skrivit en bok om. Ja, så känns det i alla fall men nu har bilen äntligen täckts av i Genève. Eller nästan, i alla fall. Det vi får se är nämligen inte en produktionsklar bil utan ett koncept vid namn M8 Gran Coupé Concept – alltså den utsträckta varianten 8-serie.

Det rör sig alltså om en försmak av prestandaversionen av BMW:s kommande flaggskeppsmodell. Enligt Adrian van Hooydonk, vice vd i koncernen, tar nämligen 8-serien över topprollen från 7-serien.

8-serien i Gran Coupé-utförande vill vara mer än en lyxig sportbil med fyra dörrar men de främsta konkurrenterna är glasklara: nyligen officiella Mercedes-AMG GT 4-Door Coupé och i sammanhanget klassiska Porsche Panamera som kom i sin senaste skepnad 2017 men hängt med i tio år. Är du sugen på en bil i segmenet bör du dock hålla i lädret ett tag till då allt fler alternativ lär dyka upp.

BMW Concept M8 Gran Coupé är formgiven för att röra om, beröra och flytta lyxbegreppet ur komfortzonen, menar Domagoj Dukec, vice vd för designavdelningarna på BMW i och BMW M. Specifikt för M-modellen lär de som brukligt rejäla luftintagen framtill liksom de kanske lite väl kurviga stötfångarna baktill samt den underliggande diffusorn vara.

Ovanstående delar är tillverkade av kolfiberarmerad plast och så är även konceptets tak vilket sänker totalvikten och  tyngdpunkten. Grillen har i stort sett sammanväxta njurar som vi även skymtat på avslöjande bilder på ”vanliga” 8-serien. Här omgärdas dessa dock av en list i guldfärg.

Några tekniska specifikationer finns inte på BMW Concept M8 Gran Coupé men att tekniken till stora delar kommer att delas med nya BMW M5 (vår provkörning av bilen kan du läsa här) på den produktionsklara bilen är en riktigt lågoddsare.BMW 8-serie gör debut senare i år medan 8-serie Gran Coupé följer upp 2019.

https://youtu.be/RzChHvJ7GEM