Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Studio Amos Fricke, 2016

BMW Concept X2 premiärvisad

Nu är den avtäckt, konceptversionen av BMW X1:s sportigare syskon X2. BMW:s högsta designansvarige Adrian van Hooydonk säger att det är en bil för aktiva människor som söker en kombination av nöje och praktiskt bilägande.

Som vi skrev i går finns det en lucka i BMW X-serie som är på väg att fyllas. Kvintetten X1, X3, X4, X5, X6 blir snart en sextett när X2 tar plats som X1:ans tuffare brorsa. Det är just X2 vi får se nere på bilsalongen i Paris nu, men inte i produktionsutförande utan som konceptbil, något som syns på en del detaljer. Men på det stora hela ser vi tydligt vad som väntar runt hörnet, BMW:s konceptbilar är många gånger inte överdrivna (lex BMW Concept X4 som föregick X4).

BMW säger att de med X2 vill skapa en modell där karosspråket uppvisar snabb rörelse och låga proportioner likt en coupé men med robusta utföranden som hos en X-modell.

– Detta är en sportig bil med tuff karaktär, och det ger tillåter oss att öppna upp nya fascinerande designmöjligheter för varumärket BMW, säger designchef Karim Habib.

Foto: Studio Amos Fricke, 2016

Utförandet med sluttade huv, framåtlutade C-takstolpar, plastdetaljer längs skärmkanterna och – inte minst – den röda färgen får oss att tänka på en annan suv/crossover som nyligen visats, nämligen Mazda CX-4.

Framifrån går den dock inte att blanda ihop med något annat, framför allt fram då de båda BMW-njurarna ser ut att vara större än någonsin. Ha också i åtanke att de fläskiga luftinsläpp som fronten stoltserar med lär tonas ned till produktionsbilen.

Från andra hållet, det vill säga bakifrån, är det svårt att avgöra om det är en BMW eller något annat, om man på förhand inte vet. Bakljusen avslöjar bilen, men i övrigt är det tufft. De integrerade ändrören känns mer show än produktion.

Där finns detaljer på konceptbilen som knyter an till företagets numera klassiska modeller. En variant av Hoffmeister-knycken på C-stolpen finns där, så klart, men man har även lagt till BMW-emblemet på båda C-stolparna, precis så som det såg ut på E9 en gång i tiden. Lägg även märke till de små kryssen i strålkastarna, totalt fyra kryss, som knyter an till 3.0 CSL.

Foto: Studio Amos Fricke, 2016

BMW X2, som lanseras förmodligen under nästa år eller tidigt 2018, bygger på UKL-plattformen. Det betyder att det är framhjulsdrift som gäller då det är samma plattform som framhjulsdrivna BMW X1 och framhjulsdrivna Mini använder sig av. Men i och med att det handlar om en suv/crossover kommer även fyrhjulsdrivna xDrive-versioner.Motorerna kommer således till stora delar vara desamma som till X1, från de små 18i- och 16d-motorerna med tre cylindrar på 1,5 liter och 136 respektive 116 hästkrafter till lite biffigare maskin som 25i-motorn på 2,0 liter och 231 hästkrafter samt 20d-motorn med samma volym och effekt som föregående nämnda motor.Merparten av motorerna kommer att vara sammankopplade med åttastegade manuella lådor med vissa undantag. Dessa undantag får sexväxlad manuell låda som standard med automat som tillval.Tyvärr får vi inte se insidan i dag, kanske ett tecken på att den inte bjuder på så mycket nytt i jämförelse med sina X-syskon?

https://youtu.be/xGreoPQ8tR0

Gilla på Facebook för fler videoklipp!