Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
BMW Concept X5 eDrive
BMW Concept X5 eDrive
BMW Concept X5 eDrive
BMW Concept X5 eDrive

BMW Concept X5 eDrive kommer till New York

Om några dagar kommer BMW visa upp sin första hybrid-suv på bilsalongen i New York, nu presenterar de uppgifter och bilder.

I höstas rapporterade vi att BMW höll på att utveckla en plug in-hybrid av suven X5, eller SAV (Sports Activity Vehicle) som BMW kallar den. Då var uppgifterna sparsmakade men nu har de presenterat ytterligare information. X5 eDrive är fortfarande i konceptform och kommer att visas på bilsalongen i New York som börjar på fredag.

Till skillnad från BMW:s nuvarande hybrider i 3-, 5- och 7-serien, där en stor treliterssexa får hjälp av en elmotor blir förbränningsmotorn i X5 eDrive en mindre pjäs. En fyrcylindrig twinturbomatad bensinmotor som ger 245 hästkrafter och till hjälp har den en elmotor på 95 hästkrafter som tillsammans får ner förbrukningssiffran till 0,38 liter per mil och koldioxidutsläppet till 89 gram per kilometer. Elmotorn drivs av ett litiumjon-batteri som sitter placerat på bakaxeln vilket gör att lastgolvet i bagageutrymmet höjts två centimeter och att bilen blir 200-300 kilo tyngre.

När motorerna samarbetar mäktar X5 eDrive med 0-100 km/h på strax under sju sekunder och när du kommer till tätbebyggd område kan du genom ett tryck på knappen bredvid växelväljaren välja Max eDrive. I det körläget drivs X5 eDrive endast av elmotorn på 95 hästkrafter och 250 newtonmeter och ett fulladdat batteri ska klara av en sträcka på upp till tre mil och toppfart på 120 km/h.

När det är dags att ladda batteriet, som även laddas marginellt via bromskraftåtervinningssystemet, är det bara att plugga in den till ett vanligt vägguttag. Växellådan är samma åttaväxlade automatlåda från ZF som sitter i vanliga X5. X5 eDrive är även helt fyrhjulsdriven. Båda motorerna kan alltså själv driva alla fyra hjul vilket också gör att samtliga hjul regenererar kraft vid inbromsning.

Batterikapaciteten har BMW inte avslöjat ännu men efter en provtur Teknikens Värld fick tidigare i år hintades det om att en kapacitet på cirka 9 kilowattimmaroch ska kunna laddas fullt på två till fyra timmar.