Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW Deep Orange 4 officiell – filmer och bilder

En BMW X3 med sluttande, elektriskt uppfällbar bakruta och tvådelad sidohängd baklucka. Det är sammanfattningen av BMW:s nya konceptbil Deep Orange 4, som gjorts av studenter vid Clemson University.

Ta en BMW X3. Skär av taket, bygg ett nytt tak med en sluttande bakruta som går att dra upp. Dela upp kvarvarande del av bakluckan i två sidohängda delar och foliera hela bilen orange. Då får du ett fordon som är perfekt för att transportera antika grekiska kolonner och formklippta växter – i alla fall om man ska tro BMW och den grupp studenter som ligger bakom deras senaste konceptbil, Deep Orange 4.

Studenterna, som hemmahör vid Clemson University International Center for Automotive Research, jobbade under direkt handledning av BMW, som med konceptbilen även ville undersöka möjligheter till småskalig produktion utan dyra extra kostnader.

”Möjligheten att integrera lågvolymsmodeller utan att dras med dyra kostnader för verktyg och effektivitetsförsämring kommer att vara nyckeln till framgång i framtiden”, säger Rich Morris, BMW:s vice tillverkningschef, ”vi måste svara snabbare och mer flexibelt på förändringar på marknaden”.

Om vi återgår till konceptbilen, Deep Orange 4 (vi vet inte om det finns tre ytterligare innan), så är tanken att bilen ska vara två bilar i en. Dels en suv, förvisso med sluttande taklinje, och dels en pickup som kan lasta saker på ett taklöst flak. Förutom de tidigare nämnda förändringarna av tak och baklucka finns även en extra bakruta att fälla ner för att avskilja flak från passagerarutrymme när den sluttande bakrutan dras upp. I övrigt är bilen oförändrad.

Förändringarna gjorda ska ha kostat motsvarande omkring 55 000 kronor – vilket i sammanhanget ändå får ses som jämförelsevis billigt. På film nedan kan ni även se hur ombyggnationen genomfördes.

 

https://youtu.be/3Qt52IBOU04https://youtu.be/7FAcoSc5qqU