Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

BMW: Diesel kommer finnas kvar i minst 20 år till

BMW:s utvecklingschef ger sin syn på hur framtiden kommer att te sig. Han anser att övergången till elektrifierade fordon är överhypad och att dieselbilar kommer att fortsätta säljas i minst 20 år till. Bensinbilar ännu längre.

Att BMW har stort fokus på laddhybrider och elbilar råder det ingen tvekan om, men på intet sätt tänker de överge bensin- och dieselmotorer, åtminstone inte på bra länge.

#NextGen-konferensen i München, som avslutas i dag, pratade företagets styrelsemedlem med ansvar för utveckling, Klaus Fröhlich, om ett ämne som gick något utanför konferensens huvudsakliga innehåll som är elektrifiering, uppkoppling och autonom teknik.

– Ett bästa antagande om 30 procent elektrifierad försäljning (elbilar och laddhybrider, reds anm) år 2025 innebär att minst 80 procent av våra fordon kommer att ha en förbränningsmotor, sa Klaus Fröhlich enligt Automotive News.

Han nämnde att han förväntar sig att dieselbilar kommer att överleva minst 20 år till och bensinbilar ännu längre, minst 30 år. Han motiverade uttalande som följer:

– Vi ser områden utan laddinfrastruktur, så som Ryssland, Mellanöstern och de västra, inre delarna av Kina, så de kommer att behöva förlita sig på bensinmotorer i ytterligare 10-15 år, sa han.

En motor som inte försvinner i första taget, en dieseldriven fyrcylindrig sak.En motor som inte försvinner i första taget, en dieseldriven fyrcylindrig sak.En motor som inte försvinner i första taget, en dieseldriven fyrcylindrig sak.
En motor som inte försvinner i första taget, en dieseldriven fyrcylindrig sak.

Elbilar i Kina, laddhybrider i Europa och motstånd i USA

Fröhlich spår att det kinesiska kustbandet, men storstäder som Shanghai och Peking, kommer att ha övergått till elbil om tio år. Den utvecklingen ser han inte i Europa. Han ser européerna som mer mottagliga för laddhybrider.

Vidare tror han inte att elbilar kommer att bli vanligt i USA, bortsett från vissa delar så som västkusten och delar av östkusten. Eventuellt att kraftfulla M-laddhybrider skulle kunna få amerikanerna att sänka utsläppen.

Elektrifieringen är överdriven

Vad gäller övergången till elektrifierade bilar skräder han inte sina ord:

– Skiftet till elektrifiering är överhypat. Batterielektriska fordon kostar mer när det gäller råvaror till batterier. Detta kommer att fortsätta och kan så småningom förvärras, eftersom efterfrågan på dessa råvaror ökar.

En motor som försvinner, den dieseldrivna trecylindriga maskinen på 1,5 liter.En motor som försvinner, den dieseldrivna trecylindriga maskinen på 1,5 liter.En motor som försvinner, den dieseldrivna trecylindriga maskinen på 1,5 liter.
En motor som försvinner, den dieseldrivna trecylindriga maskinen på 1,5 liter.

Motorer försvinner

Klaus Fröhlich verkar ha varit ovanligt frispråkig under sitt samtal. Utöver ovanstående berättade han även en hel del om BMW:s framtida motorstrategier, att de kommer att tvingas möblera om i sitt utbud.

Två dieselmotorer kommer att försvinna, dels den trecylindriga och dels den raka sexan med fyra turboaggregat som sitter i (M)50d-modellerna av 5-serie, 7-serie, X5 och X7. Enligt Fröhlich kostar det för mycket att anpassa den trecylindriga 1,5-litersmaskinen till de europeiska avgaskraven, och den stora dieselsexan med 400 hästkrafter och 760 newtonmeter är för dyr och komplicerad att bygga.

BMW kommer i stället att fokusera på fyr- och sexcylindriga maskiner och med maximalt tre turboaggregat.

 En annan maskin som inte får en uppföljare... monsterdieseln med fyra turboaggregat som sitter i bland annat M550d xDrive.

Vad gäller V12:an, som 7-seriebossen Michael Bayer nyligen uttalade sig om, är dagarna för den räknade. Den är helt enkelt för dyr att anpassa till alla nya myndighetskrav. V12-motorn säljs i omkring 5 000 exemplar årligen, inklusive Rolls-Royce, vilket gör att vara liten förändring kostar tiotusentals kronor per tillverkad enhet.

Fröhlich berättade även om hur de försöker hitta en modell som ger dem goda grunder att behålla V8-motorer i utbudet. Och han är öppen för att elektrifiera dem då konventionella V8:or i flera länder straffbeskattas för höga koldioxidutsläpp.

Raka sexor med elektrisk assistans är också ett alternativ, de kan ge rejält med kraft, menar Klaus Fröhlich.

– Sexcylindriga enheter kopplade till laddhybridapplikationer levererar redan mer än 500 kilowatt (680 hk, reds anm) och tillräckligt vridmoment för att förstöra kraftöverföringen.