Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Steffen Jahn

BMW filar på en 0-serie

Audi A1 möter i nuläget ingen konkurrens från BMW. Men enligt nya uppgifter kan den München-baserade tillverkaren inte låta bli att ge sig in i småbilsklassen. Är en 0-serie på gång?

För många år sedan ryktades det ganska friskt om att BMW skulle bygga en småbil baserad på kommande generation Mini, det vill säga den generation som finns i dag. Så blev det aldrig och BMW förnekade att man vill bygga en bil som är mindre än 1-serie. Men nu tar ryktena än en gång fart i och med nya uppgifter från spanska Motor.

Enligt dem har BMW planer på att ge sig in i småbilsklassen och utmana bland annat Audi A1. Spanjorerna säger att modellen i så fall baseras på UKL-plattformen som redan används till samtliga nya Mini-modeller, BMW 2-serie Active Tourer, 2-serie Grand Tourer samt nya X1. Uppgifterna om plattform låter vettiga och skulle i så fall innebära att BMW:s småbil blir framhjulsdriven, precis som nämnda modeller (som så klart även finns med xDrive-fyrhjulsdrift).

Med tanke på att 1-serie är modellserien som i dag har lagt beslag på lägsta nummerbeteckningen känns 0-serie som den enda korrekta modellbeteckningen för nya småbilen, oavsett hur märkligt det låter. Och just 0-serie är vad de uppgiftslämnande spanjorerna nämner. Beteckningen 0-serie var på tapeten även under ryktesperioden för 6-7 år sedan.

Det sägs att om BMW ger klartecken för en 0-serie så ska den kunna stå klar till andra halvan av 2017 för att ställas ut på bilsalongen i Frankfurt den hösten.

Tänk dig i framtiden kunna säga ”Jag kör BMW 014i”. Nollfjorton-i, hur låter det?

Bilden ovan visar BMW Concept Active Tourer Outdoor.