Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091030-bmw-m5-csl
091030-bmw-m5-csl
091030-bmw-m5-csl
091030-bmw-m5-csl

BMW firar med unik M5 CSL

Det är CSL-versionen av M5 BMW aldrig byggde. Så förklarar M-divisionens chef Albert Biermann själv den bil som har byggts för att fira 25-årsjubileet för M5-bilarna.

Det blev aldrig någon M5 CSL, trots att vi hoppades så på någon form av specialversion. Men BMW M5 av generation E60 är tydligen inte riktigt redo att stämpla ut än. För att fira 25-årsjubileet för den numera klassiska bilmodellen har BMW byggt en unik M5 som enligt M-divisionens chef Albert Biermann bäst beskrivs som en M5 CSL.

Förvandlingen börjar under huven där V10-motorn har borrats upp från 5,0 till 5,5 liter, inga officiella effektsiffror finns men det ryktas om en effekt på 580 hästkrafter och 540 Nm. Dessutom har BMW monterat ett kolfiberinsug och en sekundär oljekylare som medför ett extra luftintag i fronten där registreringsskylten normalt sitter. Motorn kopplas ihop med en vässad version av den sjustegade dubbelkopplingslådan från M3. För att skära ned på de onödiga kilona har ett kolfibertak monterats, precis som på M3. Därtill har BMW monterat nya kolfiberstolar fram medan baksätet har slitits ut helt och hållet. Allt som allt är M5 ”CSL” 50 kilo lättare än en standard-M5.

Dessvärre vill BMW inte avslöja riktigt hur stark eller snabb den unika CSL-bilen är, men Biermann avslöjar för brittiska Autocar att är betydligt snabbare från 0-100 km/h än vanliga M5 som klarar sprinten på 4,7 sekunder. Han säger också att bilen redan har körts runt Nürburgring och att den är cirka 20 sekunder snabbare än vanliga M5.

Dessvärre avslutar Biermann med att säga att vi inte ska vänta oss någon serieproduktion av den vässade M5:an.

– Just nu fokuserar vi på nästa generation M5. Den här bilen har varit roligt att utveckla, men det finns inga planer för produktion, säger han till Autocar.

Test- & provkörningar

Läs mer