BMW flaggar för elmotor i alla framtida bilar

i3 och i8 är bara början, under de närmaste åren kommer eldriften att sprida sig till hela BMW:s modellprogram. Eldriften kommer på bred front, vare sig kunderna vill eller inte, enligt BMW:s utvecklingschef.

Om vi ska tro BMW:s försäljningschef Ian Robertson har den stora satsningen på elbilarna i3 och i8 redan blivit en succé. Det måste vara rogivande för BMW eftersom det verkar som att de eldrivna bilarna är här för att stanna. I en intervju med Autocar avslöjar utvecklingschefen Herbert Diess att alla BMW-modeller inom en snar framtid kommer att vara eldrivna på ett eller annat sätt.

 – Vår motivation är alltid att leverera maximal körglädje. Det är inte alla som vill ta bussen eller tåget. Men den filosofin är nu under press av miljöregleringar. Bilindustrin är en av de hårdast reglerade branscherna. Vad som kommer i framtiden är inte bara en reaktion på vad kunderna vill ha utan även på regleringarna, säger Diess till Autocar.

 Diess understryker dessutom att europeiska kunder kommer att få ta del av nya eldrivna modeller först eftersom utsläppsreglerna är hårdast här. Genomsnittsutsläppen för biltillverkare ska vara nere på 95 g/km år 2020. Kina har å sin sida satt upp ett mål på 119 g/km för samma år, Japan 117 g/km och USA siktar på 102 g/km senast 2025.

 – Utmaningen ligger i att nå 95 g/km och samtidigt erbjuda riktig körglädje. Vi är nära att nå den en fysisk gräns för vad som är möjligt och det kommer att bli mycket svårt att ens komma ned till ett snitt på 99 g/km inom de närmaste 20 åren. Den enda möjliga vägen är att öka andelen elbilar i modellprogrammet.

 Enligt Diess kommer elektricitet att bli en central del i BMW:s framtid, antingen i form av laddhybrider, vanliga hybrider eller renodlade elbilar. Sportbilen i8 ses som ett bra exempel på vad som är möjligt.