Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101013-bmw-forare-argast101013-bmw-forare-argast101013-bmw-forare-argast
101013-bmw-forare-argast

BMW-förare argast i trafiken

Tycker du att budbilar och olika skåpbilar är de mest aggressiva i trafiken? I så fall har du fel. Enligt en brittisk undersökning är BMW-förarna argast bakom ratten och mest benägna att bete sig illa åt.

Budbilsförare, hantverkare eller de som på engelska kallas ”white van man” har ett rykte om sig att vara de som oftast ligger farligt nära, kör för fort och gör fula gester. En undersökning genomförd av den brittiska sajten Gocompare.com visar dock på en annan verklighet. I undersökningen tillfrågades 3 000 personer om de hade haft en ilsken upplevelse med en annan förare den senaste veckan. 17 procent svarade ja.

Mest intressant i resultatet är dock att BMW-förare pekas ut som den grupp med sämst beteende i trafiken.

– Traditionellt sett är ”the white van man” stereotypen för en dålig förare, men så är inte längre fallet. Även om han fortfarande kommer högt upp på listan är han med god marginal omkörd av BMW-förare som britterna anser vara oförskämda, farliga och ha dåligt humör, säger Lee Griffin på Gocompare.com.

Över 50 procent av de svarande i undersökningen uppger att de har dåliga erfarenheter av BMW-förare. Undersökningen visar också att män beter sig sämre än kvinnor i trafiken. 90 procent anser att män är mer benägna att vara ilskna bakom ratten. Men grälen stannar inte alltid bakom ratten, 23 procent uppger att de har råkat ut för bilister som kliver ur sina bilar och startar ett gräl.

De tio argaste förargrupperna i Storbritannien är

1. BMW

2. White van man (skåpbilsförare)

3. Audi

4. Ford

5. Land Rover

6. Lastbilsförare

7. Vauxhall (Opel)

8. Range Rover

9. Volkswagen

10. Mercedes